niedziela, 25 stycznia 2015

Sałatka z indykiem, fasolką i ananasem

Sałatka z indykiem, czerwoną fasolką, kukurydzą, ananasem i rodzynkami dla niespodziewanych gości ;) Jej przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a smakuje naprawdę dobrze. Mięso można zarówno ugotować, jak i usmażyć. Za przepis dziękujemy cioci Marcie :)

Ekstrakt z wanilii

Ekstrakt z wanilii jest niezbędny w naszej baikowej kuchni. Wykorzystujemy go do wielu ciast, bo nadaje im piękny, waniliowy aromat. Jest o wiele tańszy niż kupiony w sklepie i bardzo prosty do zrobienia. Wystarczy zalać laski wanilii rumem, brandy lub wódką i odstawić na kilka miesięcy. Po trzech miesiącach jest gotowy do spożycia, lecz im dłużej będzie stał, tym będzie ciemniejszy i intensywniejszy w smaku. Nam najbardziej smakuje wersja z rumem i taki ekstrakt polecamy. Po zużyciu większej ilości ekstraktu, karafkę uzupełniamy alkoholem i dodajemy kolejne laski wanilii. Zapraszamy do pobrania etykietki :)
 

piątek, 9 stycznia 2015

Pyzy z mięsem

Nasze ulubione pyzy z mięsem wołowym :) Najbardziej smakują nam odsmażane i podane z sosem pomidorowym. Ciasto jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach. Do pyz najlepiej użyć sypkich ziemniaków, w przeciwnym razie będziecie musieli dodać więcej mąki ziemniaczanej. Do farszu polecamy wykorzystać pozostałe mięso z rosołu. Za przepis dziękujemy naszej mamusi :)
 

wtorek, 6 stycznia 2015

Cytrynowe ciasto na białkach pod kokosową pierzynką

Proste, szybkie i bardzo smaczne ciasto na białkach zwieńczone kokosową pierzynką. Jest delikatnie cytrynowe, a jego struktura dość zaskakująca: lekka, puszysta i sprężysta. Spróbujcie, kiedy nazbieracie już wystarczającą ilość białek w zamrażarce! Ciasto można również przełożyć konfiturą porzeczkową. Przepis znalazłyśmy na blogu Niebieska Pistacja.
 

sobota, 3 stycznia 2015

Rozwiązanie konkursu Baikowych Świąt!

Dziękujemy bardzo za udział w naszym świątecznym konkursie. Poziom był naprawdę wysoki i jak zwykle miałyśmy twardy orzech do zgryzienia ;) Oceniałyśmy zarówno wysiłek, jaki włożyliście w przygotowanie Waszych ulubionych potraw, jak i efekt końcowy. Ze zwyciężczyniami skontaktujemy się dziś mailowo. Gratulujemy!





Nagroda główna – śnieżynka drożdżowa z makiem, orzechami i masą marcepanową Justyny Witkowskiej (formy DUKA na tartę i do zapiekania oraz magnes na lodówkę projektu Kingi Gorczowskiej z logo Baiki) 





Druga nagroda – lukrowane pierniczki Anny Chmiel (świąteczny fartuch i rękawica DUKA oraz magnes projektu Kingi Gorczowskiej z logo Baiki) 





Nagroda pocieszenia – świąteczne chleby Julii Walich (drewniane zawieszki w kształcie choinek i gwiazdek DUKA oraz magnes projektu Kingi Gorczowskiej z logo Baiki)