Sałatka z indykiem, czerwoną fasolką, kukurydzą,
ananasem i rodzynkami dla niespodziewanych gości ;) Jej przygotowanie nie
zajmuje zbyt wiele czasu, a smakuje naprawdę dobrze. Mięso można zarówno
ugotować, jak i usmażyć. Za przepis dziękujemy cioci Marcie :)
niedziela, 25 stycznia 2015
czwartek, 15 stycznia 2015
Ekstrakt z wanilii
Ekstrakt
z wanilii jest niezbędny w naszej baikowej kuchni. Wykorzystujemy go do wielu ciast,
bo nadaje im piękny, waniliowy aromat. Jest o wiele tańszy niż kupiony w
sklepie i bardzo prosty do zrobienia. Wystarczy zalać laski wanilii rumem,
brandy lub wódką i odstawić na kilka miesięcy. Po trzech miesiącach jest gotowy
do spożycia, lecz im dłużej będzie stał, tym będzie ciemniejszy i
intensywniejszy w smaku. Nam najbardziej smakuje wersja z rumem i taki ekstrakt
polecamy. Po zużyciu większej ilości ekstraktu, karafkę uzupełniamy alkoholem i
dodajemy kolejne laski wanilii. Zapraszamy do pobrania etykietki :)
piątek, 9 stycznia 2015
Pyzy z mięsem
Nasze
ulubione pyzy z mięsem wołowym :) Najbardziej smakują nam odsmażane i podane z
sosem pomidorowym. Ciasto jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach. Do pyz
najlepiej użyć sypkich ziemniaków, w przeciwnym razie będziecie musieli dodać
więcej mąki ziemniaczanej. Do farszu polecamy wykorzystać pozostałe mięso z
rosołu. Za przepis dziękujemy naszej mamusi :)
wtorek, 6 stycznia 2015
Cytrynowe ciasto na białkach pod kokosową pierzynką
Proste,
szybkie i bardzo smaczne ciasto na białkach zwieńczone kokosową pierzynką. Jest
delikatnie cytrynowe, a jego struktura dość zaskakująca: lekka, puszysta i
sprężysta. Spróbujcie, kiedy nazbieracie już wystarczającą ilość białek w
zamrażarce! Ciasto można również przełożyć konfiturą porzeczkową. Przepis
znalazłyśmy na blogu Niebieska Pistacja.
sobota, 3 stycznia 2015
Rozwiązanie konkursu Baikowych Świąt!
Dziękujemy
bardzo za udział w naszym świątecznym konkursie. Poziom był naprawdę wysoki i jak
zwykle miałyśmy twardy orzech do zgryzienia ;) Oceniałyśmy zarówno wysiłek, jaki
włożyliście w przygotowanie Waszych ulubionych potraw, jak i efekt końcowy. Ze zwyciężczyniami
skontaktujemy się dziś mailowo. Gratulujemy!
Nagroda główna – śnieżynka drożdżowa z makiem, orzechami i masą marcepanową Justyny Witkowskiej (formy DUKA na tartę i do zapiekania oraz magnes na lodówkę projektu Kingi Gorczowskiej z logo Baiki)
Druga nagroda – lukrowane pierniczki Anny Chmiel (świąteczny fartuch i rękawica DUKA oraz magnes projektu Kingi Gorczowskiej z logo Baiki)
Nagroda pocieszenia – świąteczne chleby Julii Walich (drewniane zawieszki w kształcie choinek i gwiazdek DUKA oraz magnes projektu Kingi Gorczowskiej z logo Baiki)