Najlepsza konfitura z truskawek z nutą wanilii, dzięki
której jeszcze bardziej nie można się jej oprzeć ;) Pestki z cytryny
zagęszczają konfiturę, a tym samym skracają czas smażenia. Można je jednak
pominąć i gotować truskawki nieco dłużej. Jeszcze gorącą konfiturę przekładamy
do wyparzonych słoików, zamykamy, odwracamy do góry dnem i gotowe! Można ją oczywiście
jeszcze pasteryzować, ale my zwykle uważamy to za zbędne, bo i tak ma
kilkumiesięczną datę ważności. Zapraszamy do pobrania etykietki! :)
niedziela, 28 czerwca 2015
sobota, 27 czerwca 2015
Kruche ciasto z truskawkami, kremem i bezą
Rozpływające
się w ustach ciasto z truskawkami, bitą śmietaną, mascarpone i bezą na kruchym
spodzie. Wszystkim smakuje i nadaje się na wszelkie rodzinne imprezy. Jest
podzielne, lekkie i zarazem sycące. Kruchego ciasta nie powinno się przechowywać
w lodówce, bo twardnieje i namaka. Najlepiej więc wszystko przygotować dzień
wcześniej (ubitą śmietanę wstawić do lodówki, a ciasto i bezę pozostawić w temperaturze
pokojowej), a na drugi dzień przełożyć kremem i bezą. Przepis z blogu Secret way to the kitchen (z naszymi drobnymi modyfikacjami).
niedziela, 21 czerwca 2015
Fasolka po bretońsku
Jest
wiele sposobów na przyrządzenie tego popularnego dania. My zachęcamy Was do wypróbowania
fasolki wg przepisu naszej mamy. Potrawa jest bardzo aromatyczna i intensywna w
smaku. Staramy się wybierać jak najchudszy boczek i kiełbasę, żeby nie była
bardzo tłusta. W sezonie najlepiej wykorzystać świeże pomidory, a zimą pomidory
z puszki lub przecier. A Wy jak przyrządzacie fasolkę po bretońsku?
sobota, 20 czerwca 2015
Surówka z boczniakami i jajkiem
Smaczna
surówka z boczniakami, pomidorami, ogórkiem, parmezanem i jajkiem. Wybierając do
niej mieszankę sałat, zwróćcie uwagę, aby nie zabrało w niej rukoli lub
dodajcie ją osobno. Nie warto jej pomijać, bo nadaje surówce wyrazisty smak. Parmezan
można zastąpić np. oscypkiem. Polecamy na lekką kolację!
poniedziałek, 8 czerwca 2015
Młoda kapusta z mięsem
Soczysta i delikatna kapustka z mięsem podawana z
młodymi ziemniaczkami lub świeżym pieczywem. Dodajemy do niej dużą ilość
koperku, który nadaje jej jeszcze lepszy smak. Bigos z młodej kapusty można również
zagęścić zasmażką, ale my wolimy wersję „light” ;)