niedziela, 28 czerwca 2015

Konfitura truskawkowa z wanilią

Najlepsza konfitura z truskawek z nutą wanilii, dzięki której jeszcze bardziej nie można się jej oprzeć ;) Pestki z cytryny zagęszczają konfiturę, a tym samym skracają czas smażenia. Można je jednak pominąć i gotować truskawki nieco dłużej. Jeszcze gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zamykamy, odwracamy do góry dnem i gotowe! Można ją oczywiście jeszcze pasteryzować, ale my zwykle uważamy to za zbędne, bo i tak ma kilkumiesięczną datę ważności. Zapraszamy do pobrania etykietki! :)


sobota, 27 czerwca 2015

Kruche ciasto z truskawkami, kremem i bezą

Rozpływające się w ustach ciasto z truskawkami, bitą śmietaną, mascarpone i bezą na kruchym spodzie. Wszystkim smakuje i nadaje się na wszelkie rodzinne imprezy. Jest podzielne, lekkie i zarazem sycące. Kruchego ciasta nie powinno się przechowywać w lodówce, bo twardnieje i namaka. Najlepiej więc wszystko przygotować dzień wcześniej (ubitą śmietanę wstawić do lodówki, a ciasto i bezę pozostawić w temperaturze pokojowej), a na drugi dzień przełożyć kremem i bezą. Przepis z blogu Secret way to the kitchen (z naszymi drobnymi modyfikacjami).


niedziela, 21 czerwca 2015

Fasolka po bretońsku

Jest wiele sposobów na przyrządzenie tego popularnego dania. My zachęcamy Was do wypróbowania fasolki wg przepisu naszej mamy. Potrawa jest bardzo aromatyczna i intensywna w smaku. Staramy się wybierać jak najchudszy boczek i kiełbasę, żeby nie była bardzo tłusta. W sezonie najlepiej wykorzystać świeże pomidory, a zimą pomidory z puszki lub przecier. A Wy jak przyrządzacie fasolkę po bretońsku?


sobota, 20 czerwca 2015

Surówka z boczniakami i jajkiem

Smaczna surówka z boczniakami, pomidorami, ogórkiem, parmezanem i jajkiem. Wybierając do niej mieszankę sałat, zwróćcie uwagę, aby nie zabrało w niej rukoli lub dodajcie ją osobno. Nie warto jej pomijać, bo nadaje surówce wyrazisty smak. Parmezan można zastąpić np. oscypkiem. Polecamy na lekką kolację!

poniedziałek, 8 czerwca 2015

Młoda kapusta z mięsem

Soczysta i delikatna kapustka z mięsem podawana z młodymi ziemniaczkami lub świeżym pieczywem. Dodajemy do niej dużą ilość koperku, który nadaje jej jeszcze lepszy smak. Bigos z młodej kapusty można również zagęścić zasmażką, ale my wolimy wersję „light” ;)