niedziela, 31 sierpnia 2014

Kukurydza z grilla

Grillowana kukurydza jest bardzo pyszna. Chyba nawet lepsza od tej gotowanej. Jednak do grillowania kolb kukurydzy potrzebna jest dobrej jakości kukurydza. Powinna być bladożółta, a po ugrillowaniu miękka, słodka i soczysta. Podajemy ją z masłem i solą lub masłem smakowym. Pamiętajcie, że kukurydzy nie można za bardzo rumienić, bo staje się zbyt sucha. Bardzo polecamy!

Składniki, 2 porcje:
2 kolby kukurydzy
2 szczypty soli
1 łyżeczka masła / masła smakowego

1.    Odgiąć liście kukurydzy i usunąć włókna.
2.    Umyć kukurydzę i z powrotem zawinąć w liście.
3.    Ułożyć na grillu liśćmi do dołu i grillować przez 10 min.
4.    Odsunąć liście lub całkiem oderwać i grillować kukurydzę do 20 min, przewracając ją co jakiś czas, aż wszystkie ziarna będą intensywnie żółte lub lekko zrumienione.

poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Risotto z pieczarkami

Risotto z pieczarkami to jeden z najpopularniejszych sposobów na przygotowanie risotta we Włoszech. Jest bardzo smaczne, zdrowe i tanie. Najlepiej zrobić je na rosole pozostałym z poprzedniego dnia. Delikatny posmak winka, soczyste pieczarki i ryż w aksamitnym sosie to coś, do czego będziecie wracać!
 

środa, 20 sierpnia 2014

Brioche con gelato

Jedliście kiedyś lody w bułce? To oryginalny, sycylijski sposób na podanie lodów. Słodką, maślaną bułeczkę wypełnia się dużą ilością lodów i opcjonalnie dekoruje bitą śmietaną. Pyszności! Do brioche polecamy lody o wyrazistym smaku, np. orzechów laskowych czy czekoladowym. Jeżeli wybierzecie śmietankowe lub waniliowe, bułkę koniecznie posmarujcie Nutellą lub polejcie lody polewą czekoladową.
 

niedziela, 10 sierpnia 2014

Tort lodowy z borówkami i poziomkami

Dziś świętujemy pierwsze urodziny Baiki w kuchni! :) Dokładnie rok temu wstawiłyśmy nasz pierwszy post. Przez ten czas udało nam się zamieścić ponad 250 smakowitych przepisów. Dziękujemy, że czytacie nasze wpisy i ciągle Was przybywa. Daje nam to dużo satysfakcji i siły do dalszego działania :)
Z tej okazji, z uwagi na upały, zrobiłyśmy tort lodowy z bitej śmietany i mascarpone. Dodałyśmy do niego borówki amerykańskie i poziomki. Tort świetnie smakuje też z innymi owocami, np. truskawkami lub malinami. Przechowuje się go w zamrażarce i wyjmuje 1,5 h przed podaniem. Smacznego!

środa, 6 sierpnia 2014

Pappardelle z kurkami

Ostatnio Kasia wybrała się do lasu, żeby nazbierać trochę prawdziwków. Niestety, jej poszukiwania  skończyły się na targu, gdzie do kupienia były „tylko” kurki. Tak właśnie powstały pyszne, szerokie wstążki otulone kremowym, aksamitnym sosem z dużą ilością grzybów :) Potrawa jest bardzo łatwa, a jej przygotowanie nie zajmuje więcej niż gotowanie makaronu. Do potrawy możecie użyć też podgrzybków, borowików, a nawet pieczarek.  
 

Cukier waniliowy

Domowy cukier waniliowy jest dużo lepszy od tego wanilinowego. Jest bardzo aromatyczny i gotowy do użycia już po dwóch tygodniach, ale im dłużej stoi, tym lepiej. Świeże laski wanilii powinny być miękkie i mięsiste. Dopóki takie są, dosypujemy cukier do słoika po każdym jego użyciu. W ten sposób będziemy go mieć na dłużej ;) Kiedy laski są już bardzo twarde i cukier nie pachnie już tak intensywnie, należy go zrobić na nowo. Zapraszamy do pobrania etykietki.