niedziela, 22 lutego 2015

Grillowane bakłażany z czosnkiem i oregano

Bardzo smaczna i oryginalna włoska przystawka. Świetnie komponuje się z wędlinami i żółtym serem. Plastry bakłażanów przyprawia się solą, oregano, czosnkiem, oliwą z octem i odstawia na kilka godzin, żeby wszystkie smaki się przeniknęły, a bakłażany zmiękły. Najlepiej smakują w temperaturze pokojowej, dlatego minimum 2 h przed podaniem trzeba je wyciągnąć z lodówki. Przechowywać do tygodnia.


piątek, 20 lutego 2015

Galareta wieprzowa

Przepyszny galert śląski wg przepisu naszego taty. Galareta zastyga bez dodatku żelatyny. Możecie ją udekorować plasterkiem ugotowanej marchewki, układając go na spodzie miseczki jeszcze przed wlaniem wywaru z mięsem. Galaretę najlepiej podawać skropioną octem lub cytryną. Przechowywać w lodówce do 7 dni. Polecamy na wszelkie imprezy rodzinne :)

sobota, 14 lutego 2015

Babka makaronikowa z Nutellą

Smaczna, mięsista babka z makaronikowym przybraniem, nadziana Nutellą. Dzieci ją uwielbiają! Jeżeli chcecie, żeby Nutella była w każdym kawałku, musicie wycisnąć ją na całej powierzchni ciasta, a nie w kilku miejscach. Przepis pochodzi z książki Ciasta, Carli Bardi.

poniedziałek, 2 lutego 2015

Bułeczki z kaszą gryczaną, twarogiem i ziemniakami

Wiejskie bułeczki drożdżowe z kaszą gryczaną, białym serem i ziemniakami wykonane zgodnie z przepisem naszej babci :) Pochodzą ze wschodu Polski, są oryginalne w smaku, przepyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Rozchodzą się bardzo szybko i uwielbiają je nawet dzieci. Polecamy na święta i jako przekąskę podczas wszelkich podróży :)