Bardzo
smaczna i oryginalna włoska przystawka. Świetnie komponuje się z wędlinami i żółtym
serem. Plastry bakłażanów przyprawia się solą, oregano, czosnkiem, oliwą z octem
i odstawia na kilka godzin, żeby wszystkie smaki się przeniknęły, a bakłażany zmiękły. Najlepiej smakują
w temperaturze pokojowej, dlatego minimum 2 h przed podaniem trzeba je wyciągnąć
z lodówki. Przechowywać do tygodnia.
niedziela, 22 lutego 2015
piątek, 20 lutego 2015
Galareta wieprzowa
Przepyszny
galert śląski wg przepisu naszego taty. Galareta zastyga bez dodatku żelatyny. Możecie
ją udekorować plasterkiem ugotowanej marchewki, układając go na spodzie miseczki
jeszcze przed wlaniem wywaru z mięsem. Galaretę najlepiej podawać skropioną
octem lub cytryną. Przechowywać w lodówce do 7 dni. Polecamy na wszelkie
imprezy rodzinne :)
sobota, 14 lutego 2015
Babka makaronikowa z Nutellą
Smaczna, mięsista babka z makaronikowym przybraniem,
nadziana Nutellą. Dzieci ją uwielbiają! Jeżeli chcecie, żeby Nutella była w
każdym kawałku, musicie wycisnąć ją na całej powierzchni ciasta, a nie w kilku
miejscach. Przepis pochodzi z książki Ciasta, Carli Bardi.
poniedziałek, 2 lutego 2015
Bułeczki z kaszą gryczaną, twarogiem i ziemniakami
Wiejskie
bułeczki drożdżowe z kaszą gryczaną, białym serem i ziemniakami wykonane
zgodnie z przepisem naszej babci :) Pochodzą ze wschodu Polski, są oryginalne w
smaku, przepyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Rozchodzą się bardzo
szybko i uwielbiają je nawet dzieci. Polecamy na święta i jako przekąskę
podczas wszelkich podróży :)