piątek, 20 lutego 2015

Galareta wieprzowa

Przepyszny galert śląski wg przepisu naszego taty. Galareta zastyga bez dodatku żelatyny. Możecie ją udekorować plasterkiem ugotowanej marchewki, układając go na spodzie miseczki jeszcze przed wlaniem wywaru z mięsem. Galaretę najlepiej podawać skropioną octem lub cytryną. Przechowywać w lodówce do 7 dni. Polecamy na wszelkie imprezy rodzinne :)


Składniki, ok. 10 miseczek:
1 golonka wieprzowa
3 nóżki wieprzowe (przecięte na pół)
500 g żeberek (podzielonych po kilka żeberek)
1 marchewka
1 pietruszka
mały plasterek selera
1 mała cebula
7 ziarenek ziela angielskiego
3 listki laurowe

3 duże ząbki czosnku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

1.     Mięso umyć i wymoczyć w zimniej wodzie, kilkakrotnie zmieniając wodę, aż będzie czysta.
2.     Przełożyć do dużego garnka, dodać warzywa i przyprawy.
3.     Zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu przez ok. 2 ½ - 3 h, aż mięso będzie odchodzić od kości. Na początku gotowania zszumować.
4.     Zdjąć z ognia, wyjąć mięso, lekko ostudzić, przebrać i pokroić (kości i nadmiar tłuszczu wyrzucić). Skórę można drobno pokroić i dodać do mięsa lub wyrzucić.  
5.     Wywar przecedzić przez sitko, wymieszać z mięsem i doprawić solą, pieprzem i czosnkiem.
6.     Przelać do miseczek, całkowicie ostudzić i wstawić do lodówki na kilka h do zastygnięcia.
7.     Podawać z octem lub cytryną.


2 komentarze:

  1. Jak dawno nie jadłam takiej prawdziwej galarety ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasi rodzice właśnie gotują mięso na kolejną :D

      Usuń