sobota, 25 kwietnia 2015

Minibezy z kremem ajerkoniakowym i malinami

Minibezy z tego przepisu są chrupiące z zewnątrz oraz piankowe i leciutko ciągnące w środku. Wypełniłyśmy je kremem z dodatkiem gęstego ajerkoniaku i udekorowałyśmy malinami. Polane miodem z limonką smakują naprawdę pysznie :) Bezy i krem można zrobić 1-2 dni wcześniej, a przed samym podaniem połączyć w ładnie prezentujący się deser. Ubitą śmietanę z mascarpone i likierem należy przechowywać w lodówce, a bezy w temperaturze pokojowej.


poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Ajerkoniak kokosowo-waniliowy i ajerkoniak do deserów

Przepyszny likier jajeczny domowej roboty :) Zwykłe mleko zastąpiłyśmy mleczkiem kokosowym, dodałyśmy nasionka z laski wanilii i w ten sposób powstał ajerkoniak waniliowo-kokosowy. Ma aksamitną konsystencję i delikatnie gęstnieje z dnia na dzień. Polecamy na chłodne wieczory :)

Gęsty ajerkoniak do deserów uzyskacie, dodając mniej zwykłego mleka. Szczegóły poniżej.


sobota, 4 kwietnia 2015

Paszteciki

Przepyszne paszteciki wg przepisu naszej cioci Bożenki :) Idealne jako przekąska podawana z czerwonym barszczykiem. Do farszu najlepiej wykorzystać wołowe mięso z rosołu. Ciasto należy grubo rozwałkować, tak aby po usmażeniu było go więcej niż farszu. Polecamy na rodzinne imprezy i święta!


środa, 1 kwietnia 2015

Babka drożdżowa z rodzynkami

Bardzo puchata, mięciutka babka drożdżowa z rodzynkami w rumie. W smaku i strukturze podobna jest do brioche, ale nie jest aż tak wilgotna. Długo zachowuje świeżość i idealnie smakuje ze szklanką zimnego mleka. Polecamy na nadchodzące święta i nie tylko ;) Przepis ze strony Słodkie Fantazje z drobnymi modyfikacjami.