Minibezy
z tego przepisu są chrupiące z zewnątrz oraz piankowe i leciutko ciągnące w
środku. Wypełniłyśmy je kremem z dodatkiem gęstego ajerkoniaku i udekorowałyśmy
malinami. Polane miodem z limonką smakują naprawdę pysznie :) Bezy i krem można
zrobić 1-2 dni wcześniej, a przed samym podaniem połączyć w ładnie prezentujący
się deser. Ubitą śmietanę z mascarpone i likierem należy przechowywać w
lodówce, a bezy w temperaturze pokojowej.
sobota, 25 kwietnia 2015
poniedziałek, 20 kwietnia 2015
Ajerkoniak kokosowo-waniliowy i ajerkoniak do deserów
Przepyszny
likier jajeczny domowej roboty :) Zwykłe mleko zastąpiłyśmy mleczkiem
kokosowym, dodałyśmy nasionka z laski wanilii i w ten sposób powstał ajerkoniak
waniliowo-kokosowy. Ma aksamitną konsystencję i delikatnie gęstnieje z dnia na
dzień. Polecamy na chłodne wieczory :)
Gęsty ajerkoniak do deserów uzyskacie, dodając mniej zwykłego mleka. Szczegóły poniżej.
Gęsty ajerkoniak do deserów uzyskacie, dodając mniej zwykłego mleka. Szczegóły poniżej.
sobota, 4 kwietnia 2015
Paszteciki
Przepyszne
paszteciki wg przepisu naszej cioci Bożenki :) Idealne jako przekąska podawana
z czerwonym barszczykiem. Do farszu najlepiej wykorzystać wołowe mięso z rosołu. Ciasto
należy grubo rozwałkować, tak aby po usmażeniu było go więcej niż farszu. Polecamy
na rodzinne imprezy i święta!
środa, 1 kwietnia 2015
Babka drożdżowa z rodzynkami
Bardzo
puchata, mięciutka babka drożdżowa z rodzynkami w rumie. W smaku i strukturze
podobna jest do brioche, ale nie jest aż tak wilgotna. Długo zachowuje świeżość
i idealnie smakuje ze szklanką zimnego mleka. Polecamy na nadchodzące święta
i nie tylko ;) Przepis ze strony Słodkie Fantazje z drobnymi modyfikacjami.