Ajerkoniak kokosowo-waniliowy i ajerkoniak do deserów

Drukuj

Przepyszny likier jajeczny domowej roboty :) Zwykłe mleko zastąpiłyśmy mleczkiem kokosowym, dodałyśmy nasionka z laski wanilii i w ten sposób powstał ajerkoniak waniliowo-kokosowy. Ma aksamitną konsystencję i delikatnie gęstnieje z dnia na dzień. Polecamy na chłodne wieczory :)

Gęsty ajerkoniak do deserów uzyskacie, dodając mniej zwykłego mleka. Szczegóły poniżej.



Składniki, ok. 1 l:
400 g mleczka kokosowego (1 puszka)
250 ml* mleka / skondensowanego mleka zagęszczonego, niesłodzonego
1 mała laska wanilii
8 żółtek
175 g drobnego cukru
200 g spirytusu

1.    Mleko zagotować z nasionkami z laski wanilii. Ostudzić.
2.    Miskę z żółtkami ustawić na rondelku z lekko gotującą się wodą (miska nie może się z nią stykać). Stopniowo dodając cukier, utrzeć żółtka na białą, puszystą masę. Ostudzić.
3.    Do ostudzonego mleka dodawać po 1 łyżce utarte żółtka z cukrem, za każdym razem miksując na małych obrotach do połączenia się składników.
4.    Cienką strużką wlewać spirytus, ciągle miksując lub mieszając łyżką. Delikatnie schłodzić.

*Aby uzyskać bardzo gęsty ajerkoniak do deserów, należy dodać tylko 100 ml mleka.



0 komentarze:

Prześlij komentarz