Minibezy z kremem ajerkoniakowym i malinami

Drukuj

Minibezy z tego przepisu są chrupiące z zewnątrz oraz piankowe i leciutko ciągnące w środku. Wypełniłyśmy je kremem z dodatkiem gęstego ajerkoniaku i udekorowałyśmy malinami. Polane miodem z limonką smakują naprawdę pysznie :) Bezy i krem można zrobić 1-2 dni wcześniej, a przed samym podaniem połączyć w ładnie prezentujący się deser. Ubitą śmietanę z mascarpone i likierem należy przechowywać w lodówce, a bezy w temperaturze pokojowej.



Składniki, 6 sztuk:
Bezy
3 białka (bardzo zimne)
175 g drobnego cukru / cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej / skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka octu winnego
kropla różowego barwnika spożywczego w żelu (opcjonalnie)

1.     Na papierze do pieczenia narysować ołówkiem 6 okręgów o średnicy 7 cm. Odwrócić papier i wyłożyć nim blachę.
2.     Piekarnik nastawić na 120°C.
3.     Białka ubić na sztywną pianę (ok. 3 min).
4.     Połowę ilości cukru dodawać po 3 łyżki, ciągle miksując.
5.     Resztę cukru dodawać stopniowo po 1 łyżce, za każdym razem dokładnie miksując.
6.     Miksować jeszcze przez 2 min.
7.     Wsypać mąkę, wlać ocet i miksować przez 2 min. Piana powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca.
8.     Wymieszać niedokładnie z kroplą barwnika.
9.     Ubite białka przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i uformować minibezy: tylkę szprycy przyłożyć prostopadle do środka okręgu i zataczać okręgi, tworząc spód bezy. Następnie wycisnąć pianę tylko na brzegu, tworząc „gniazdko”.
10.   Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 min. Zmniejszyć temperaturę do 100°C i piec jeszcze przez 45 min.
11.   Całkowicie ostudzić bezy. 

Krem ajerkoniakowy
150 g śmietany kremówki 36% / 30% (dobrze schłodzonej)
100 g mascarpone
maliny
1 ½ łyżki miodu (np. lipowy, wielokwiatowy)
1 łyżka soku z limonki
ziarenka z ½ laski wanilii (opcjonalnie)

1.     Śmietanę ubić na sztywno razem z mascarpone.
2.     Krótko zmiksować lub delikatnie wymieszać z likierem.
3.     Krem przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i wypełnić nim bezy.
4.     Maliny opłukać, wysuszyć i udekorować nimi deser.
5.     Wymieszać miód z limonką i ziarenkami z laski wanilii, polać nim owoce i zetrzeć skórkę z limonki.



1 komentarze: