Minibezy
z tego przepisu są chrupiące z zewnątrz oraz piankowe i leciutko ciągnące w
środku. Wypełniłyśmy je kremem z dodatkiem gęstego ajerkoniaku i udekorowałyśmy
malinami. Polane miodem z limonką smakują naprawdę pysznie :) Bezy i krem można
zrobić 1-2 dni wcześniej, a przed samym podaniem połączyć w ładnie prezentujący
się deser. Ubitą śmietanę z mascarpone i likierem należy przechowywać w
lodówce, a bezy w temperaturze pokojowej.
Składniki, 6 sztuk:
Bezy
3 białka (bardzo zimne)
175 g drobnego cukru / cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej / skrobi
kukurydzianej
1 łyżeczka octu winnego
kropla różowego barwnika spożywczego w żelu (opcjonalnie)
1. Na papierze do pieczenia narysować
ołówkiem 6 okręgów o średnicy 7 cm. Odwrócić papier i wyłożyć nim blachę.
2. Piekarnik nastawić na 120°C.
3. Białka ubić na sztywną pianę (ok. 3
min).
4. Połowę ilości cukru dodawać po 3 łyżki,
ciągle miksując.
5. Resztę cukru dodawać stopniowo po 1
łyżce, za każdym razem dokładnie miksując.
6. Miksować jeszcze przez 2 min.
7. Wsypać mąkę, wlać ocet i miksować
przez 2 min. Piana powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca.
8. Wymieszać niedokładnie z kroplą
barwnika.
9. Ubite białka przełożyć do rękawa
cukierniczego lub szprycy i uformować minibezy: tylkę szprycy przyłożyć
prostopadle do środka okręgu i zataczać okręgi, tworząc spód bezy. Następnie
wycisnąć pianę tylko na brzegu, tworząc „gniazdko”.
10. Wstawić
do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 min. Zmniejszyć temperaturę do 100°C i piec jeszcze przez 45 min.
11. Całkowicie
ostudzić bezy.
Krem
ajerkoniakowy
150 g śmietany kremówki 36% / 30% (dobrze
schłodzonej)
100 g mascarpone
50 ml gęstego ajerkoniaku do deserów lub do smaku
maliny
1 ½ łyżki miodu
(np. lipowy, wielokwiatowy)
1 łyżka soku z limonki
ziarenka z ½ laski
wanilii (opcjonalnie)
1. Śmietanę ubić na sztywno razem z
mascarpone.
2. Krótko zmiksować lub delikatnie
wymieszać z likierem.
3. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego
lub szprycy i wypełnić nim bezy.
4. Maliny opłukać, wysuszyć i udekorować
nimi deser.
5. Wymieszać miód z limonką i ziarenkami
z laski wanilii, polać nim owoce i zetrzeć skórkę z limonki.
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń