Paszteciki

Drukuj

Przepyszne paszteciki wg przepisu naszej cioci Bożenki :) Idealne jako przekąska podawana z czerwonym barszczykiem. Do farszu najlepiej wykorzystać wołowe mięso z rosołu. Ciasto należy grubo rozwałkować, tak aby po usmażeniu było go więcej niż farszu. Polecamy na rodzinne imprezy i święta!



Składniki, ok. 60 sztuk:
Farsz
700 g mięsa wołowego
1 duża cebula
1 woreczek kaszy gryczanej
150 ml rosołu / wywaru z mięsa
sól i pieprz do smaku

1.     Mięso ugotować do miękkości, jak do rosołu.
2.     Kaszę ugotować wg zaleceń na opakowaniu.
3.     Cebulę pokroić w kostkę i smażyć przez ok. 5 min na złoty kolor.
4.     Mięso zmielić razem z kaszą w maszynce do mięsa.
5.     Wymieszać z cebulą, wywarem, solą i pieprzem. Jeśli farsz jest zbyt suchy, wlać jeszcze trochę rosołu.

Ciasto
3 szklanki (500 g) mąki pszennej typ 550
1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
500 g twarogu
2 jajka
2 łyżki miękkiego masła
2 łyżeczki octu

1 l oleju rzepakowego

1.     Mąkę przesiać na stolnicę i zagnieść z resztą składników.
2.     Przykryć ściereczką i odstawić na 30 min.
3.     Ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm i wykrawać krążki o średnicy 5 cm.
4.     Nakładać po ½ łyżeczki farszu i zlepiać jak pierogi.
5.     Olej rozgrzać do temperatury 175°C (jak na pączki).
6.     Paszteciki wrzucać partiami na rozgrzany olej i smażyć po ok. 2 min z każdej strony na złotobrązowy kolor. 



2 komentarze: