Bardzo
puchata, mięciutka babka drożdżowa z rodzynkami w rumie. W smaku i strukturze
podobna jest do brioche, ale nie jest aż tak wilgotna. Długo zachowuje świeżość
i idealnie smakuje ze szklanką zimnego mleka. Polecamy na nadchodzące święta
i nie tylko ;) Przepis ze strony Słodkie Fantazje z drobnymi modyfikacjami.
Składniki, duża okrągła forma z kominem:
Babka
wielkanocna
90 g rodzynek
30 ml rumu
14 g świeżych drożdży / 7 g suchych drożdży
125 ml letniego mleka
5 żółtek
80 g cukru
1 kopiasta łyżka cukru waniliowego
250 g mąki pszennej typ 550
szczypta soli
80 g roztopionego lub bardzo miękkiego masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
lukier zwykły z połowy porcji
1. Rodzynki sparzyć, odlać trochę wody i
dolać rum. Odstawić.
2. Drożdże wkruszyć do miseczki,
rozetrzeć z dwiema łyżeczkami cukru, zalać połową mleka, wsypać 3 łyżki mąki i
wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć folią
spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Żółtka ubić z cukrem i cukrem
waniliowym na parze, na białą, puszystą masę: miskę ustawić na garnuszku z
lekko gotującą się wodą. Jej spód nie powinien stykać się z wodą. Żółtka
powinny potroić swoją objętość.
4. Resztę mąki przesiać do miski,
wymieszać z solą, dodać ubite żółtka, mleko i rozczyn.
5. Miksować hakami miksera przez 5 min.
6. Stopniowo, po jednej łyżce dodać
masło, ciągle miksując.
7. Wsypać odcedzone rodzynki, wlać
ekstrakt z wanilii i zmiksować na małych obrotach miksera.
8. Przykryć folią spożywczą i odstawić w
ciepłe miejsce na 1 ½ h.
9. Formę wysmarować masłem i przełożyć do
niej ciasto.
10. Przykryć
folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 h.
11. Piekarnik
nastawić na 180°C.
12. Wyrośniętą
babkę wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40 min do suchego patyczka. Jeżeli
pod koniec pieczenia babka za bardzo by się rumieniła, można położyć na nią
folię aluminiową.
13. Babkę
wyjąć z piekarnika, a po 10 min z formy.
14. Polukrować
i udekorować skórką pomarańczową.
Uwielbiam babkę drożdżową, ta z rodzynkami wygląda pięknie.
OdpowiedzUsuń