Babka drożdżowa z rodzynkami

Drukuj

Bardzo puchata, mięciutka babka drożdżowa z rodzynkami w rumie. W smaku i strukturze podobna jest do brioche, ale nie jest aż tak wilgotna. Długo zachowuje świeżość i idealnie smakuje ze szklanką zimnego mleka. Polecamy na nadchodzące święta i nie tylko ;) Przepis ze strony Słodkie Fantazje z drobnymi modyfikacjami.



Składniki, duża okrągła forma z kominem:
Babka wielkanocna
90 g rodzynek
30 ml rumu
14 g świeżych drożdży / 7 g suchych drożdży
125 ml letniego mleka
5 żółtek
80 g cukru
1 kopiasta łyżka cukru waniliowego
250 g mąki pszennej typ 550
szczypta soli
80 g roztopionego lub bardzo miękkiego masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

lukier zwykły z połowy porcji

1.     Rodzynki sparzyć, odlać trochę wody i dolać rum. Odstawić.
2.     Drożdże wkruszyć do miseczki, rozetrzeć z dwiema łyżeczkami cukru, zalać połową mleka, wsypać 3 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.     Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na parze, na białą, puszystą masę: miskę ustawić na garnuszku z lekko gotującą się wodą. Jej spód nie powinien stykać się z wodą. Żółtka powinny potroić swoją objętość.
4.     Resztę mąki przesiać do miski, wymieszać z solą, dodać ubite żółtka, mleko i rozczyn.
5.     Miksować hakami miksera przez 5 min.
6.     Stopniowo, po jednej łyżce dodać masło, ciągle miksując.
7.     Wsypać odcedzone rodzynki, wlać ekstrakt z wanilii i zmiksować na małych obrotach miksera.
8.     Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 ½ h.
9.     Formę wysmarować masłem i przełożyć do niej ciasto.
10.  Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 h.
11.  Piekarnik nastawić na 180°C.
12.  Wyrośniętą babkę wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40 min do suchego patyczka. Jeżeli pod koniec pieczenia babka za bardzo by się rumieniła, można położyć na nią folię aluminiową.
13.  Babkę wyjąć z piekarnika, a po 10 min z formy.
14.  Polukrować i udekorować skórką pomarańczową.



1 komentarze:

  1. Uwielbiam babkę drożdżową, ta z rodzynkami wygląda pięknie.

    OdpowiedzUsuń