Domowy cukier waniliowy jest dużo lepszy od tego
wanilinowego. Jest bardzo aromatyczny i gotowy do użycia już po dwóch
tygodniach, ale im dłużej stoi, tym lepiej. Świeże laski wanilii powinny być
miękkie i mięsiste. Dopóki takie są, dosypujemy cukier do słoika po każdym jego
użyciu. W ten sposób będziemy go mieć na dłużej ;) Kiedy laski są już bardzo
twarde i cukier nie pachnie już tak intensywnie, należy go zrobić na nowo. Zapraszamy do pobrania etykietki.
Składniki:
½ kg drobnego
cukru do wypieków
3 laski wanilii
1.
Cukier wsypać do
słoika.
2.
Laski wanilii
przekroić wzdłuż na pół, wyskrobać nasionka i dodać do cukru.
3.
Połówki lasek
przekroić w poprzek na pół i włożyć do słoika.
4.
Wszystko dobrze
wymieszać, wstrząsając zamkniętym słoikiem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz