Cukier waniliowy

Drukuj

Domowy cukier waniliowy jest dużo lepszy od tego wanilinowego. Jest bardzo aromatyczny i gotowy do użycia już po dwóch tygodniach, ale im dłużej stoi, tym lepiej. Świeże laski wanilii powinny być miękkie i mięsiste. Dopóki takie są, dosypujemy cukier do słoika po każdym jego użyciu. W ten sposób będziemy go mieć na dłużej ;) Kiedy laski są już bardzo twarde i cukier nie pachnie już tak intensywnie, należy go zrobić na nowo. Zapraszamy do pobrania etykietki.
 

Składniki:
½ kg drobnego cukru do wypieków
3 laski wanilii

1.    Cukier wsypać do słoika.
2.    Laski wanilii przekroić wzdłuż na pół, wyskrobać nasionka i dodać do cukru.
3.    Połówki lasek przekroić w poprzek na pół i włożyć do słoika.
4.    Wszystko dobrze wymieszać, wstrząsając zamkniętym słoikiem.



0 komentarze:

Prześlij komentarz