Grillowana
kukurydza jest bardzo pyszna. Chyba nawet lepsza od tej gotowanej. Jednak do
grillowania kolb kukurydzy potrzebna jest dobrej jakości kukurydza. Powinna być
bladożółta, a po ugrillowaniu miękka, słodka i soczysta. Podajemy ją z masłem i
solą lub masłem smakowym. Pamiętajcie, że kukurydzy nie można za bardzo rumienić,
bo staje się zbyt sucha. Bardzo polecamy!
Składniki, 2 porcje:
2 kolby kukurydzy
2 szczypty soli
1 łyżeczka masła / masła smakowego
1.
Odgiąć liście kukurydzy i usunąć
włókna.
2.
Umyć kukurydzę i z powrotem zawinąć w
liście.
3.
Ułożyć na grillu liśćmi do dołu i
grillować przez 10 min.
4.
Odsunąć liście lub całkiem oderwać i
grillować kukurydzę do 20 min, przewracając ją co jakiś czas, aż
wszystkie ziarna będą intensywnie żółte lub lekko zrumienione.
0 komentarze:
Prześlij komentarz