Kukurydza z grilla

Drukuj

Grillowana kukurydza jest bardzo pyszna. Chyba nawet lepsza od tej gotowanej. Jednak do grillowania kolb kukurydzy potrzebna jest dobrej jakości kukurydza. Powinna być bladożółta, a po ugrillowaniu miękka, słodka i soczysta. Podajemy ją z masłem i solą lub masłem smakowym. Pamiętajcie, że kukurydzy nie można za bardzo rumienić, bo staje się zbyt sucha. Bardzo polecamy!

Składniki, 2 porcje:
2 kolby kukurydzy
2 szczypty soli
1 łyżeczka masła / masła smakowego

1.    Odgiąć liście kukurydzy i usunąć włókna.
2.    Umyć kukurydzę i z powrotem zawinąć w liście.
3.    Ułożyć na grillu liśćmi do dołu i grillować przez 10 min.
4.    Odsunąć liście lub całkiem oderwać i grillować kukurydzę do 20 min, przewracając ją co jakiś czas, aż wszystkie ziarna będą intensywnie żółte lub lekko zrumienione.

0 komentarze:

Prześlij komentarz