Jedliście kiedyś lody w bułce? To oryginalny, sycylijski
sposób na podanie lodów. Słodką, maślaną bułeczkę wypełnia się dużą ilością
lodów i opcjonalnie dekoruje bitą śmietaną. Pyszności! Do brioche polecamy lody
o wyrazistym smaku, np. orzechów laskowych czy czekoladowym. Jeżeli wybierzecie
śmietankowe lub waniliowe, bułkę koniecznie posmarujcie Nutellą lub polejcie lody
polewą czekoladową.
Składniki, 12 sztuk:
100 ml ciepłego mleka
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki do rozczynu
370 g mąki pszennej 450 / 550
szczypta soli
50 g drobnego cukru z prawdziwą wanilią
3 jajka
170 g masła w temp. pokojowej
1 roztrzepane jajko do posmarowania
ulubione lody (jeżeli wybierzecie śmietankowe lub
waniliowe, bułeczki koniecznie posmarujcie Nutellą lub polejcie polewą
czekoladową)
bita śmietana (opcjonalnie)
1.
Do mleka
pokruszyć drożdże, wsypać cukier, 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe
miejsce na 15 min.
2.
Do miski przesiać
mąkę, wsypać sól, cukier i wymieszać.
3.
Wlać rozczyn,
zmiksować hakiem i dodawać po 1 jajku w krótkich odstępach czasu. Miksować przez
10 min.
4.
Stopniowo dodawać
masło po 1 łyżce. Po dodaniu masła miksować jeszcze przez 3 min.
5.
Przykryć folią
spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc (maksymalnie na 3 dni) lub w ciepłe
miejsce na 1 h.
6.
Stolnicę i ciasto
oprószyć mąką i uformować kulę.
7.
Przeciąć ciasto
na 12 części i uformować kulki.
8.
Układać na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia (folia aluminiowa przywiera do ciasta).
Odstawić na 1 h lub do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.
9.
Piekarnik
nastawić na 180°C.
10.
Bułeczki
posmarować jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 min do
suchego patyczka. Jeśli pod koniec pieczenia będą się za bardzo rumienić,
należy położyć na nie folię aluminiową.
11.
Wyjąć z
piekarnika i ostudzić.
12.
Bułeczki przeciąć
na pół (ale nie do końca) i napełnić kilkoma gałkami lodów.
0 komentarze:
Prześlij komentarz