Brioche con gelato

Drukuj

Jedliście kiedyś lody w bułce? To oryginalny, sycylijski sposób na podanie lodów. Słodką, maślaną bułeczkę wypełnia się dużą ilością lodów i opcjonalnie dekoruje bitą śmietaną. Pyszności! Do brioche polecamy lody o wyrazistym smaku, np. orzechów laskowych czy czekoladowym. Jeżeli wybierzecie śmietankowe lub waniliowe, bułkę koniecznie posmarujcie Nutellą lub polejcie lody polewą czekoladową.
 

Składniki, 12 sztuk:
100 ml ciepłego mleka
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki do rozczynu
370 g mąki pszennej 450 / 550
szczypta soli
50 g drobnego cukru z prawdziwą wanilią
3 jajka
170 g masła w temp. pokojowej

1 roztrzepane jajko do posmarowania

ulubione lody (jeżeli wybierzecie śmietankowe lub waniliowe, bułeczki koniecznie posmarujcie Nutellą lub polejcie polewą czekoladową)
bita śmietana (opcjonalnie)

1.     Do mleka pokruszyć drożdże, wsypać cukier, 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min.
2.     Do miski przesiać mąkę, wsypać sól, cukier i wymieszać.
3.     Wlać rozczyn, zmiksować hakiem i dodawać po 1 jajku w krótkich odstępach czasu. Miksować przez 10 min.
4.     Stopniowo dodawać masło po 1 łyżce. Po dodaniu masła miksować jeszcze przez 3 min.
5.     Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc (maksymalnie na 3 dni) lub w ciepłe miejsce na 1 h.
6.     Stolnicę i ciasto oprószyć mąką i uformować kulę.
7.     Przeciąć ciasto na 12 części i uformować kulki.
8.     Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (folia aluminiowa przywiera do ciasta). Odstawić na 1 h lub do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.
9.     Piekarnik nastawić na 180°C.
10.  Bułeczki posmarować jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 min do suchego patyczka. Jeśli pod koniec pieczenia będą się za bardzo rumienić, należy położyć na nie folię aluminiową.
11.  Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
12.  Bułeczki przeciąć na pół (ale nie do końca) i napełnić kilkoma gałkami lodów.





0 komentarze:

Prześlij komentarz