Pappardelle z kurkami

Drukuj

Ostatnio Kasia wybrała się do lasu, żeby nazbierać trochę prawdziwków. Niestety, jej poszukiwania  skończyły się na targu, gdzie do kupienia były „tylko” kurki. Tak właśnie powstały pyszne, szerokie wstążki otulone kremowym, aksamitnym sosem z dużą ilością grzybów :) Potrawa jest bardzo łatwa, a jej przygotowanie nie zajmuje więcej niż gotowanie makaronu. Do potrawy możecie użyć też podgrzybków, borowików, a nawet pieczarek.  
 
Składniki, 3 porcje:
2 l wody
1 łyżka soli morskiej
200 g makaronu pappardelle / tagliatelle
1 mała cebula
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki masła
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
400 g kurek
50 ml białego wytrawnego wina
300 g śmietany kremówki 36%
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

kilka łyżek drobno startego parmezanu / grana padano

1.    Kurki dokładnie wypłukać w chłodnej wodzie. Osuszyć.
2.    Wodę zagotować, posolić, wrzucić makaron i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
3.    Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać.
4.    Rozgrzać patelnię, wlać oliwę, dodać 1 łyżkę masła i smażyć cebulę z czosnkiem przez ok. 5 min.
5.    Wrzucić kurki, dodać resztę masła i smażyć przez 5 min.
6.    Zalać winem i odparowywać przez 2 min.
7.    Wlać śmietankę, doprawić do smaku i wymieszać z natką pietruszki.
8.    Połowę sosu wymieszać z makaronem, nałożyć na talerze, polać pozostałym sosem i posypać parmezanem.




0 komentarze:

Prześlij komentarz