Ostatnio Kasia wybrała się do lasu, żeby nazbierać trochę
prawdziwków. Niestety, jej poszukiwania
skończyły się na targu, gdzie do kupienia były „tylko” kurki. Tak
właśnie powstały pyszne, szerokie wstążki otulone kremowym, aksamitnym sosem z
dużą ilością grzybów :) Potrawa jest bardzo łatwa, a jej przygotowanie nie
zajmuje więcej niż gotowanie makaronu. Do potrawy możecie użyć też podgrzybków,
borowików, a nawet pieczarek.
2 l wody
1 łyżka soli morskiej
200 g makaronu pappardelle /
tagliatelle
1 mała cebula
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki masła
3 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
400 g kurek
50 ml białego wytrawnego wina
300 g śmietany kremówki 36%
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka posiekanej natki
pietruszki
kilka łyżek drobno startego
parmezanu / grana padano
1.
Kurki dokładnie
wypłukać w chłodnej wodzie. Osuszyć.
2.
Wodę zagotować, posolić,
wrzucić makaron i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
3.
Cebulę pokroić w
kostkę, a czosnek drobno posiekać.
4.
Rozgrzać
patelnię, wlać oliwę, dodać 1 łyżkę masła i smażyć cebulę z czosnkiem przez ok.
5 min.
5.
Wrzucić kurki,
dodać resztę masła i smażyć przez 5 min.
6.
Zalać winem i
odparowywać przez 2 min.
7.
Wlać śmietankę,
doprawić do smaku i wymieszać z natką pietruszki.
8.
Połowę sosu
wymieszać z makaronem, nałożyć na talerze, polać pozostałym sosem i posypać
parmezanem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz