Bardzo smaczna, zawiesista zupka wg przepisu naszej
babci. Najlepsza wychodzi na żeberkach i z zasmażką, ale spokojnie można ją
pominąć i część zupy zmiksować blenderem. Po kilku godzinach nabiera jeszcze
lepszego smaku. Polecamy Wam też przepyszną kalarepową i botwinkę.
Składniki, 6 porcji:
½ kg surowych, niewędzonych żeberek wieprzowych
4 l wody
600 g żółtej fasolki szparagowej
1 duża marchew
1 średnia pietruszka
mały kawałek selera
3 średnie ziemniaki
1 łyżka suszonego cząbru / 3 gałązki świeżego
sól do smaku / Vegeta i Maggi
świeżo mielony czarny pieprz do smaku
ząbek czosnku
2 łyżki octu / soku z cytryny
1.
Żeberka umyć,
zalać zimną wodą i gotować przez 45 min.
2.
Fasolkę przebrać,
odciąć końce, umyć i pokroić w ukośne, 1,5 cm kawałki.
3.
Marchewkę,
pietruszkę i seler obrać, umyć, dodać do wywaru razem z fasolką i gotować przez
30 min.
4.
Doprawić połową
cząbru, solą i pieprzem.
5.
Ziemniaki obrać,
umyć, pokroić w kostkę, wrzucić do zupy i gotować przez 15 min.
6.
Wsypać resztę
cząbru, przecisnąć czosnek przez praskę i wlać ocet do smaku.
7.
Marchew pokroić
w plasterki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
8. Zrobić zasmażkę, wlać do niej
chochlę zupy, wymieszać i wlać do garnka, ciągle mieszając.
9. Zagotować i zdjąć z ognia.
Zasmażka
1 łyżka klarowanego masła
1 łyżka mąki pszennej
1. Rozpuścić masło, wsypać mąkę i
smażyć ciągle mieszając, aż mąka się zrumieni.
Muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuń