Zupa z żółtej fasolki szparagowej

Drukuj

Bardzo smaczna, zawiesista zupka wg przepisu naszej babci. Najlepsza wychodzi na żeberkach i z zasmażką, ale spokojnie można ją pominąć i część zupy zmiksować blenderem. Po kilku godzinach nabiera jeszcze lepszego smaku. Polecamy Wam też przepyszną kalarepową i botwinkę.

Składniki, 6 porcji:
½ kg surowych, niewędzonych żeberek wieprzowych
4 l wody
600 g żółtej fasolki szparagowej
1 duża marchew
1 średnia pietruszka
mały kawałek selera
3 średnie ziemniaki
1 łyżka suszonego cząbru / 3 gałązki świeżego
sól do smaku / Vegeta i Maggi
świeżo mielony czarny pieprz do smaku
ząbek czosnku
2 łyżki octu / soku z cytryny

1.    Żeberka umyć, zalać zimną wodą i gotować przez 45 min.
2.    Fasolkę przebrać, odciąć końce, umyć i pokroić w ukośne, 1,5 cm kawałki.
3.    Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć, dodać do wywaru razem z fasolką i gotować przez 30 min.
4.    Doprawić połową cząbru, solą i pieprzem.
5.    Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, wrzucić do zupy i gotować przez 15 min.
6.    Wsypać resztę cząbru, przecisnąć czosnek przez praskę i wlać ocet do smaku.
7.    Marchew pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
8.    Zrobić zasmażkę, wlać do niej chochlę zupy, wymieszać i wlać do garnka, ciągle mieszając.
9.    Zagotować i zdjąć z ognia.

Zasmażka
1 łyżka klarowanego masła
1 łyżka mąki pszennej

1.    Rozpuścić masło, wsypać mąkę i smażyć ciągle mieszając, aż mąka się zrumieni.

1 komentarze: