Zupa z botwinki na żeberkach

Drukuj

Bardzo dobra botwinka z przepisu naszej mamy. Zupka jest kremowa, listki delikatne, a buraczki bordowe za sprawą soku z cytryny i oddzielnego gotowania ;) Dzięki temu nie sinieją i zachowują swój ładny kolor. Zupę najczęściej gotujemy na żeberkach, bo wtedy wychodzi najlepsza. Można ją jednak ugotować na szyi i skrzydełku z indyka. Botwinkę podawać z jajkiem na twardo i opcjonalnie z kromką świeżego pieczywa.


Składniki, 6 porcji:
600 g żeberek wieprzowych / cielęcych
4 l wody
3 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
3 ziarenka czarnego pieprzu
1 duża marchewka
1 pietruszka
mały kawałek selera
1 cebula opalona na palniku
sól do smaku / Vegeta
2 duże pęczki botwinki (z buraczkami)
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 mały, posiekany liść lubczyku / Maggi
100 g śmietany kremówki 36 %
3 łyżki posiekanego koperku

6 jajek na twardo

1.     Żeberka zalać zimną wodą, wrzucić ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 45 min.
2.     W osobnym garnku ugotować nieobrane buraczki z botwinki.
3.     Buraczki obrać i pokroić w cienkie, 2 cm paseczki.
4.     Do mięsnego wywaru dodać marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, posolić do smaku i gotować przez 30 min.
5.     Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i gotować przez 10 min.
6.     Botwinę pokroić w 2 cm paseczki, wrzucić do wywaru i gotować przez 5 min.
7.     Dodać buraczki i wlać sok z cytryny.
8.     Przecisnąć czosnek, wlać zahartowaną śmietanę, wsypać lubczyk, koperek i wymieszać.
9.     Jajka pokroić w ósemki i zalać zupą.


0 komentarze:

Prześlij komentarz