Dorsz w pomidorach z tymiankiem i koperkiem

Drukuj

Pyszny, szybki i przede wszystkim zdrowy sposób na przygotowanie ryby. Dorsz jest soczysty i razem z pomidorami oraz świeżymi ziołami smakuje wyśmienicie. Najczęściej podajemy go z pieczonymi ziemniakami, frytkami lub ryżem. Zmodyfikowany przepis z Kwestii Smaku.
 

Składniki, 2 porcje:
1 mała cebula
2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1 puszka krojonych pomidorów z puszki
1 łyżka sosu sojowego lub do smaku
1 łyżeczka słodkiego sosu chili / miodu wielokwiatowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżka listków świeżego tymianku
1 łyżka posiekanego koperku
2 filety z dorsza
sok z cytryny
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Do podania: pieczone ziemniaki / frytki / ryż

1.     Cebulę pokroić w piórka, a czosnek w plasterki.
2.     Do rondelka lub szerokiego garnka wlać oliwę, rozpuścić masło i przysmażyć cebulę z czosnkiem na złoty kolor.
3.     Dodać pomidory, sos sojowy, słodki sos chili, cukier, ocet, ½ łyżki listków tymianku i gotować pod przykryciem przez 10 min.
4.     Wsypać pozostały tymianek, koperek i wymieszać.
5.     Dorsza skropić cytryną, posolić, popieprzyć i ułożyć na sosie pomidorowym.
6.     Dusić pod przykryciem przez 10 min. Ryby nie obracać.
7.     Podawać z pieczonymi ziemniakami lub ryżem.



2 komentarze:

  1. Świetny pomysł na rybę ! Aromatyczne i soczyste połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń