Nadziewane bakłażany po sycylijsku mają przepyszny, oryginalny
smak. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Potrawa jest bardzo
sycąca: na jedną osobę wystarczy zaledwie pół bakłażana :) Spróbujcie też
zapiekanej papryki po sycylijsku i nadziewanych bakłażanów w sosie pomidorowym.
Zachęcamy też do wypróbowania innych przepisów z bakłażanami.
2 bakłażany
1 średnia cebula
4 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
80 g pikantnego salami
2 średnie pomidory
8 łyżek startego parmezanu / grana
padano
1 łyżka orzeszków pinii
1 łyżka rodzynków (passoline)
1 łyżka posiekanej natki
pietruszki
5 łyżek bułki tartej
3 szczypty soli morskiej
1.
Bakłażany umyć, osuszyć,
odciąć końcówki i przekroić wzdłuż na pół.
2.
Łyżeczką wydrążyć
miąższ bakłażana na ok.1 cm grubości.
3.
Cebulę pokroić w
kostkę.
4.
Rozgrzać
patelnię, wlać oliwę wrzucić cebulę i przysmażyć na złoty kolor.
5.
Dodać miąższ bakłażanów
i smażyć na wolnym ogniu przez 15-20 min. Zdjąć z ognia.
6.
Salami i pomidory
pokroić w kostkę.
7.
Do miąższu
bakłażana dodać salami, pomidory, 4 łyżki parmezanu, orzeszki pinii, rodzynki, natkę
pietruszki, bułkę tartą i sól.
8.
Wymieszać
wszystkie składniki i nadziać wydrążone bakłażany.
9.
Każdą połówkę posypać
łyżką parmezanu, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 min do
miękkości bakłażanów.
0 komentarze:
Prześlij komentarz