Nadziewane bakłażany po sycylijsku

Drukuj

Nadziewane bakłażany po sycylijsku mają przepyszny, oryginalny smak. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Potrawa jest bardzo sycąca: na jedną osobę wystarczy zaledwie pół bakłażana :) Spróbujcie też zapiekanej papryki po sycylijsku i nadziewanych bakłażanów w sosie pomidorowym. Zachęcamy też do wypróbowania innych przepisów z bakłażanami.


Składniki, 4 porcje:
2 bakłażany
1 średnia cebula
4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
80 g pikantnego salami
2 średnie pomidory
8 łyżek startego parmezanu / grana padano
1 łyżka orzeszków pinii
1 łyżka rodzynków (passoline)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
5 łyżek bułki tartej
3 szczypty soli morskiej

1.     Bakłażany umyć, osuszyć, odciąć końcówki i przekroić wzdłuż na pół.
2.     Łyżeczką wydrążyć miąższ bakłażana na ok.1 cm grubości.
3.     Cebulę pokroić w kostkę.
4.     Rozgrzać patelnię, wlać oliwę wrzucić cebulę i przysmażyć na złoty kolor.
5.     Dodać miąższ bakłażanów i smażyć na wolnym ogniu przez 15-20 min. Zdjąć z ognia.
6.     Salami i pomidory pokroić w kostkę.
7.     Do miąższu bakłażana dodać salami, pomidory, 4 łyżki parmezanu, orzeszki pinii, rodzynki, natkę pietruszki, bułkę tartą i sól.
8.     Wymieszać wszystkie składniki i nadziać wydrążone bakłażany.
9.     Każdą połówkę posypać łyżką parmezanu, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 min do miękkości bakłażanów.


0 komentarze:

Prześlij komentarz