Minibezy z bitą śmietaną i truskawkami

Drukuj

Ostatnio zasmakowałyśmy w bezach. Kiedyś nie lubiłyśmy nawet ich zapachu, ale w połączeniu z owocami i kremem są obłędne i mogłybyśmy je jeść bez końca. Bezy z poniższego przepisu są w całości chrupiące. Wypełniłyśmy je bitą śmietaną, udekorowałyśmy truskawkami i polałyśmy miodem wymieszanym z sokiem z cytryny, który przełamuje słodycz deseru. Listki świeżej mięty dodatkowo go orzeźwiają.
 

Składniki, 6 sztuk:
Beza
3 białka (bardzo zimne)
175 g cukru pudru / drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej / skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka octu winnego

1.    Na papierze do pieczenia narysować ołówkiem 6 okręgów o średnicy 6-7 cm. Odwrócić papier i wyłożyć nim blachę.
2.    Piekarnik nastawić na 130°C.
3.    Białka ubić na sztywną pianę (ok. 3 min).
4.    Stopniowo dodawać cukier po 1 łyżce, za każdym razem dokładnie miksując.
5.    Miksować jeszcze przez 2 min.
6.    Wsypać mąkę, wlać ocet i miksować przez 2 min. Piana powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca.
7.    Przełożyć ją do rękawa cukierniczego lub szprycy i uformować minibezy: tylkę szprycy przyłożyć prostopadle do środka okręgu i zataczać okręgi, tworząc spód bezy. Następnie wycisnąć pianę tylko na brzegu, tworząc „gniazdko”.
8.    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 h.
9.    Całkowicie ostudzić bezy. 

Krem
200 g śmietany kremówki 36% / 30% (dobrze schłodzonej)
12 truskawek
1 ½ łyżki miodu (np. lipowy, wielokwiatowy)
1 łyżka soku z cytryny / limonki
kilka listków mięty

1.    Śmietanę ubić na sztywno i wypełnić nią bezy.
2.    Truskawki umyć, osuszyć i odciąć szypułki.
3.    Pokroić w kostkę i ułożyć je na bitej śmietanie.
4.    Wymieszać miód z cytryną, polać truskawki i udekorować miętą.




0 komentarze:

Prześlij komentarz