Ostatnio
zasmakowałyśmy w bezach. Kiedyś nie lubiłyśmy nawet ich zapachu, ale w
połączeniu z owocami i kremem są obłędne i mogłybyśmy je jeść bez końca. Bezy z
poniższego przepisu są w całości chrupiące. Wypełniłyśmy je bitą śmietaną,
udekorowałyśmy truskawkami i polałyśmy miodem wymieszanym z sokiem z cytryny,
który przełamuje słodycz deseru. Listki świeżej mięty dodatkowo go orzeźwiają.
Składniki, 6 sztuk:
Beza
3 białka (bardzo zimne)
175 g cukru pudru / drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej / skrobi
kukurydzianej
1 łyżeczka octu winnego
1.
Na papierze do pieczenia narysować
ołówkiem 6 okręgów o średnicy 6-7 cm. Odwrócić papier i wyłożyć nim blachę.
2.
Piekarnik nastawić na 130°C.
3.
Białka ubić na sztywną pianę (ok. 3
min).
4.
Stopniowo dodawać cukier po 1 łyżce,
za każdym razem dokładnie miksując.
5.
Miksować jeszcze przez 2 min.
6.
Wsypać mąkę, wlać ocet i miksować
przez 2 min. Piana powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca.
7.
Przełożyć ją do rękawa cukierniczego
lub szprycy i uformować minibezy: tylkę szprycy przyłożyć prostopadle do środka
okręgu i zataczać okręgi, tworząc spód bezy. Następnie wycisnąć pianę
tylko na brzegu, tworząc „gniazdko”.
8.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
przez 1 h.
9.
Całkowicie ostudzić bezy.
Krem
200 g śmietany kremówki 36% / 30% (dobrze
schłodzonej)
12 truskawek
1 ½ łyżki miodu
(np. lipowy, wielokwiatowy)
1 łyżka soku z cytryny
/ limonki
kilka listków
mięty
1.
Śmietanę ubić na sztywno i wypełnić
nią bezy.
2.
Truskawki umyć, osuszyć i odciąć
szypułki.
3.
Pokroić w kostkę i ułożyć je na bitej
śmietanie.
4.
Wymieszać miód z cytryną, polać
truskawki i udekorować miętą.
0 komentarze:
Prześlij komentarz