Penne z prosciutto crudo, cukinią i stracchino

Drukuj

Przepis na tę pastę powstał przez przypadek ze składników pozostałych z innych dań: szynki parmeńskiej, cukinii i pysznego, kremowego sera stracchino. Prosciutto crudo możecie zastąpić speckiem lub inną, podobną szynką, a stracchino serem typu Philadelphia lub parmezanem. Potrawa będzie troszkę inna, ale równie smaczna.



Składniki, 2 porcje:
2 l wody
1 łyżka soli morskiej
200 g makaronu penne / innego krótkiego
1 mała cukinia
4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
1 ząbek czosnku
110 g szynki parmeńskiej
30 ml białego wytrawnego wina
100 g stracchino / innego kremowego sera / parmezanu
sól morska do smaku
peperoncino do smaku

1.     Makaron wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
2.     Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końcówki i pokroić w krótkie 0,5 cm słupki.
3.     Rozgrzać patelnię, wlać oliwę i zeszklić czosnek.
4.     Dodać cukinię, posolić i smażyć przez ok.12-15 min.
5.     Szynkę parmeńską pokroić w krótkie paseczki, wrzucić na patelnię i smażyć przez 5 min.
6.     Podlać winem i odparowywać przez ok. 2 min.
7.     Dodac 2 łyżki wody z gotującego się makaronu, łyżkę stracchino, sól, peperoncino i dobrze wymieszać, aż ser się rozpuści.
8.     Makaron odcedzić i wymieszać z sosem na patelni.
9.     Nałożyć na talerze i rozłożyć gdzieniegdzie trochę sera.


0 komentarze:

Prześlij komentarz