Potrawa jest trochę czasochłonna, bo wymaga obrania bobu.
Warto jednak się poświęcić, bo sos jest bardzo smaczny i zdrowy. Bób zawiera
dużo białka, wapnia i żelaza. Jest również bogaty w błonnik. Pastę możecie
podawać dzieciom już od 12. miesiąca życia. Spróbujcie też bobu z oregano!
1 kg bobu w szypułkach / 500 g
obranego
1 średnia cebula
4 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
400-500 ml wody
3-4 szczypty soli morskiej
peperoncino do smaku
400 g makaronu muszelki /
dowolnego krótkiego
4 l wody
1 łyżka soli morskiej
kilka łyżek startego
parmezanu / grana padano
1.
Bób umyć, osuszyć
i obrać ze skórki.
2.
Cebulę pokroić w
kostkę.
3.
W niewysokim,
szerokim garnku rozgrzać oliwę i przysmażyć cebulę na złoty kolor.
4.
Dodać obrany bób
i smażyć przez 5 min, mieszając od czasu do czasu.
5.
Zalać wodą i gotować
pod przykryciem przez ok. 50-60 min do miękkości.
6.
Pod koniec
gotowania doprawić solą i peperoncino.
7.
Makaron wrzucić
na wrzącą, osoloną wodę i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
8.
Makaron odcedzić
i wymieszać z dwiema chochlami sosu.
9.
Nałożyć na
talerze, polać pozostałym sosem i posypać parmezanem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz