Muszelki z bobem

Drukuj

Potrawa jest trochę czasochłonna, bo wymaga obrania bobu. Warto jednak się poświęcić, bo sos jest bardzo smaczny i zdrowy. Bób zawiera dużo białka, wapnia i żelaza. Jest również bogaty w błonnik. Pastę możecie podawać dzieciom już od 12. miesiąca życia. Spróbujcie też bobu z oregano!
 
Składniki, 4 porcje:
1 kg bobu w szypułkach / 500 g obranego
1 średnia cebula
4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
400-500 ml wody
3-4 szczypty soli morskiej
peperoncino do smaku
400 g makaronu muszelki / dowolnego krótkiego
4 l wody
1 łyżka soli morskiej
kilka łyżek startego parmezanu / grana padano

1.    Bób umyć, osuszyć i obrać ze skórki.
2.    Cebulę pokroić w kostkę.
3.    W niewysokim, szerokim garnku rozgrzać oliwę i przysmażyć cebulę na złoty kolor.
4.    Dodać obrany bób i smażyć przez 5 min, mieszając od czasu do czasu.
5.    Zalać wodą i gotować pod przykryciem przez ok. 50-60 min do miękkości.
6.    Pod koniec gotowania doprawić solą i peperoncino.
7.    Makaron wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
8.    Makaron odcedzić i wymieszać z dwiema chochlami sosu.
9.    Nałożyć na talerze, polać pozostałym sosem i posypać parmezanem.



0 komentarze:

Prześlij komentarz