Bób z oregano

Drukuj

Przepis narodził się w Palermo, jednak z czasem objął prawie całą Sycylię. Kto raz spróbuje bobu w takiej wersji, nie będzie już powracać do starych przepisów. Jest pyszny na ciepło i na zimno. Można przechowywać go kilka dni w lodówce, a przed spożyciem lekko odgrzać. Palce lizać ;)

Składniki, 5 porcji:
1 kg bobu
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy extravergine
2 szklanki wody
1 ½ łyżeczki suszonego oregano
sól morska
szczypta peperoncino / chili

1.    Bób umyć, osuszyć i odszypułkować.
2.    Cebulę pokroić w kostkę, a ząbki czosnku przekroić wzdłuż na pół.
3.    Rozgrzać oliwę w średnim garnku, wrzucić cebulę oraz czosnek i smażyć na złoty kolor.
4.    Dodać bób i podsmażać kilka minut od czasu do czasu mieszając.
5.    Zalać wodą do wysokości bobu i posypać roztartym w palcach oregano.
6.    Gotować do miękkości (ok. 30-40 min).
7.    Przed końcem gotowania posolić do smaku i przyprawić peperoncino. Odstawić na minimum 1 h.



0 komentarze:

Prześlij komentarz