Ziemniaki z paróweczkami, pomidorami i oregano

Drukuj

Ziemniaki z paróweczkami, pomidorami i oregano - kto jeszcze nie jadł tej potrawy, niech żałuje. Jest bardzo smaczna, dzieci ją uwielbiają. Dodatek pomidorów i oregano sprawia, że tak proste składniki stają się wyjątkowe. Kiedy będziecie chcieli ugotować sobie zwykłe parówki z musztardą lub ketchupem, koniecznie przypomnijcie sobie o tym przepisie! ;)
 
Składniki, 4 porcje:
1,2 kg ziemniaków
700 ml oleju roślinnego
3 szczypty soli morskiej
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
200 g parówek
1 puszka (400 g) krojonych pomidorów bez skórek
3 szczypty soli morskiej
1,5 łyżeczki cukru
3 szczypty suszonego oregano
3 łyżki białego wytrawnego wina

1.     Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i pokroić wzdłuż na pół, a następnie na 0,5 cm plasterki.
2.     Na patelni rozgrzać olej i usmażyć ziemniaki.
3.     Usmażone ziemniaki odsączyć na ręcznikach papierowych i posolić do smaku.
4.     Parówki pokroić na małe kawałki lub 0,5 cm plasterki.
5.     Z patelni wylać olej ze smażenia, ostrożnie wytrzeć ją ręcznikiem papierowym, rozgryzać na niej oliwę z oliwek i przysmażyć paróweczki (ok. 4 min), mieszając od czasu do czasu.
6.     Do średniego garnka przełożyć pomidory i gotować pod przykryciem 15 min.
7.     Doprawić solą, cukrem, oregano i gotować jeszcze 5 min.
8.     Dodać przysmażone paróweczki, podlać winem, odparować ok. 2 min i zdjąć z ognia.
9.     Włożyć ziemniaki i delikatnie wymieszać z sosem pomidorowym.
10.  Od razu podawać.


0 komentarze:

Prześlij komentarz