Kokardki z tuńczykiem w sosie śmietanowym

Drukuj

Obiad gotowy w ok. 20 minut :) Sos jest pyszny, ma aksamitną konsystencję, a jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż gotowanie makaronu. To jedno z ulubionych dań synka BA, a jest on dość wybredny ;) W wersji dla dzieci należy oczywiście pominąć wino i peperoncino.




Składniki, 3 porcje:
3 l wody
1,5 łyżki soli morskiej
1 mała cebula
2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju (masa ryby 130 g)
30 ml białego wytrawnego wina
2 szczypty soli morskiej
peperoncino
200 ml gęstej śmietany 36%
1 łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
250 g makaronu kokardki

1.    Nastawić wodę na makaron i wsypać sól.
2.    Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie na złoty kolor.
3.    Dodać odsączonego z oleju tuńczyka, podlać winem i odparować (ok. 2 min).
4.    Dodać śmietanę, posolić do smaku, zagotować i odstawić z ognia.
5.    Opcjonalnie wsypać natkę pietruszki i wymieszać.
6.    Na wrzącą wodę wrzucić makaron i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
7.    Makaron odcedzić i wymieszać z połową sosu.
8.    Rozłożyć na talerze i polać pozostałym sosem.



2 komentarze:

  1. Tego probowalam i jest pyszne!!!!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super :) Spróbuj też makaronu z warzywami i boczkiem http://baikawkuchni.blogspot.com/2013/08/pennette-z-warzywami-i-boczkiem_22.html Na pewno Ci posmakuje.

    OdpowiedzUsuń