Sałatka z pieczarek

Drukuj

Sałatka z pieczarek to dobry dodatek do wędlin i mięs. Dzięki gotowaniu grzybów w wodzie z dodatkiem octu, nabierają intensywniejszego smaku. 

Składniki, 4-6 porcji:
1 kg pieczarek
łyżka soli morskiej
6 łyżek octu winnego
2-3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1.     Pieczarki oczyścić i pokroić na cząstki (małe pieczarki na 4, a większe na 6-8).
2.     Do garnka z prawie wrzącą wodą dodać sól i 4 łyżki octu.
3.     Wrzucić pieczarki i gotować ok. 30 min.
4.     Odcedzić i wystudzić.
5.     Przełożyć do salaterki, przyprawić do smaku solą, wlać oliwę z oliwek, dodać czosnek pokrojony w 3 mm plasterki i natkę pietruszki.
6.     Skropić 2 łyżkami octu winnego i wymieszać.
7.     Schłodzić w lodówce i wyjąc ok. 1 h przed podaniem.

0 komentarze:

Prześlij komentarz