Na targu warzywnym można teraz
kupić piękne dynie. Przygotowałyśmy więc bardzo dobrą przystawkę: słodko-kwaśną,
smażoną dynię z czosnkiem i miętą. Polecamy ją szczególnie tym, którzy nie
przekonali się jeszcze do smaku dyni. W tej wersji na pewno Wam posmakuje :)
Składniki, 5 porcji:
2 kg dyni
150 ml oliwy extravergine
sól
1 mała główka czosnku
2 łyżeczki cukru
30 ml octu winnego
kilka gałązek mięty
1. Dynię umyć, osuszyć i przekroić
na pół.
2. Usunąć pestki, pokroić miąższ
w poprzek na ok. 1 cm plasterki i obrać ze skorki.
3. W rondlu lub na patelni rozgrzać
oliwę i smażyć dynię do miękkości na średnim ogniu, od czasu do czasu przewracając
ją na drugą stronę.
4. Wyłożyć usmażoną dynię na półmisek
i posolić każdy plasterek.
5. Na tej samej oliwie podsmażyć
obrane i pokrojone wzdłuż na pół ząbki czosnku.
6. Dodać cukier i ciągle mieszać,
aż się rozpuści.
7. Zdjąć z ognia na kilka minut,
aby oliwa ostygła.
8. Wlać ocet i ponownie smażyć ok.
30 sekund.
9. Polać dynię oliwą z przysmażonym
czosnkiem i posypać listkami mięty.
10. Podawać lekko schłodzoną lub
w temperaturze pokojowej.
0 komentarze:
Prześlij komentarz