Bardzo smaczny i szybki do przygotowania makaron. Zamiast
pennette, można użyć penne lub muszelek. Potrawę podawać z lampką wina, które podkreśli smak pysznego sosu.
Składniki, 3 porcje:
270 g makaronu pennette /
penne / muszelki
1 ½ łyżki soli do ugotowania
makaronu
½ cebuli
2 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
100 g surowego wędzonego boczku
30 ml białego wytrawnego wina
1 mała marchewka
3 pieczarki
3 łyżki zielonego groszku (mrożonego)
3 pomidorki koktajlowe
100 ml wody
sól morska do smaku
peperoncino do smaku
1 łyżka posiekanej natki
pietruszki
100 ml śmietany kremówki 36 %
parmezan / grana padano
1.
Nastawić wodę na
makaron (1 l wody na 100 g makaronu) i wsypać sól. Woda powinna być dobrze
słona.
2.
Cebulę pokroić w
kostkę i podsmażyć na złoty kolor.
3.
Boczek pokroić w
cienkie paseczki, dodać na patelnię i zrumienić.
4.
Podlać winem i odparować
(ok. 2 min).
5.
Marchewkę, pieczarki
i pomidorki pokroić w małą kostkę i razem z groszkiem dodać do boczku.
6.
Zalać wodą i dusić
pod przykryciem ok. 20-25 min.
7.
Pod koniec
duszenia, na wrzącą wodę wrzucić makaron i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
8.
Sos doprawić solą
i peperoncino.
9.
Wlać śmietanę,
zagotować, wsypać natkę pietruszki i wymieszać.
10.
Odcedzić makaron
i wymieszać z większą częścią przygotowanego sosu.
11.
Wyłożyć na
talerze, polać go resztą sosu i posypać parmezanem.
Fantastyczny smak! Na pewno wróce do tej pasty.
OdpowiedzUsuńNo i wrocilem :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń