Pennette z warzywami i boczkiem

Drukuj

Bardzo smaczny i szybki do przygotowania makaron. Zamiast pennette, można użyć penne lub muszelek. Potrawę podawać z lampką wina, które podkreśli smak pysznego sosu. 
 
Składniki, 3 porcje:
270 g makaronu pennette / penne / muszelki
1 ½ łyżki soli do ugotowania makaronu
½ cebuli
2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
100 g surowego wędzonego boczku
30 ml białego wytrawnego wina
1 mała marchewka
3 pieczarki
3 łyżki zielonego groszku (mrożonego)
3 pomidorki koktajlowe
100 ml wody
sól morska do smaku
peperoncino do smaku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
100 ml śmietany kremówki 36 %
parmezan / grana padano

1.     Nastawić wodę na makaron (1 l wody na 100 g makaronu) i wsypać sól. Woda powinna być dobrze słona.
2.     Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor.
3.     Boczek pokroić w cienkie paseczki, dodać na patelnię i zrumienić.
4.     Podlać winem i odparować (ok. 2 min).
5.     Marchewkę, pieczarki i pomidorki pokroić w małą kostkę i razem z groszkiem dodać do boczku.
6.     Zalać wodą i dusić pod przykryciem ok. 20-25 min.
7.     Pod koniec duszenia, na wrzącą wodę wrzucić makaron i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
8.     Sos doprawić solą i peperoncino.
9.     Wlać śmietanę, zagotować, wsypać natkę pietruszki i wymieszać.
10.  Odcedzić makaron i wymieszać z większą częścią przygotowanego sosu.
11.  Wyłożyć na talerze, polać go resztą sosu i posypać parmezanem.


3 komentarze: