Oblada z papryką w sosie słodko-kwaśnym

Drukuj

Pyszne i ciekawe połączenie oblady z papryką w słodko-kwaśnym, pomidorowym sosie z dodatkiem kaparów. Przypomina smak peperonaty oraz sosu livornese (przepisy już wkrótce). Zamiast oblady można użyć dorsza lub szczupaka. Bardzo polecamy!




Składniki, 4 porcje:
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
2 papryki
sól morska
400 g krojonych pomidorów bez skórki (1 duża puszka)
garść kaparów
1 ½ łyżeczki cukru
2-3 łyżki octu winnego
peperoncino / chili
1 kg filetów oblady

bagietka

1.    Cebulę pokroić w krążki i smażyć na złoty kolor na oliwie z oliwek.
2.    Papryki pokroić w krążki (usuwając wcześniej gniazda nasienne) i dodać na patelnię.
3.    Posolić i dusić 10 min pod przykryciem na wolnym ogniu.
4.    Dodać pomidory i kontynuować duszenie przez 15 min.
5.    Dodać kapary, posolić i posłodzić do smaku.
6.    Wlać ocet winny i odparować (2 min).
7.    Na koniec włożyć filety i dusić pod przykryciem 10 min, aż ryba będzie biała.
8.    Podawać na ciepło z bagietką.


0 komentarze:

Prześlij komentarz