Pyszne i ciekawe połączenie oblady z papryką w słodko-kwaśnym,
pomidorowym sosie z dodatkiem kaparów. Przypomina smak peperonaty oraz sosu
livornese (przepisy już wkrótce). Zamiast oblady można użyć dorsza lub
szczupaka. Bardzo polecamy!
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
2 papryki
sól morska
400 g krojonych pomidorów bez
skórki (1 duża puszka)
garść kaparów
1 ½ łyżeczki cukru
2-3 łyżki octu winnego
peperoncino / chili
1 kg filetów oblady
bagietka
1.
Cebulę pokroić w
krążki i smażyć na złoty kolor na oliwie z oliwek.
2.
Papryki pokroić w
krążki (usuwając wcześniej gniazda nasienne) i dodać na patelnię.
3.
Posolić i dusić 10
min pod przykryciem na wolnym ogniu.
4.
Dodać pomidory i kontynuować
duszenie przez 15 min.
5.
Dodać kapary, posolić
i posłodzić do smaku.
6.
Wlać ocet winny i
odparować (2 min).
7.
Na koniec włożyć filety
i dusić pod przykryciem 10 min, aż ryba będzie biała.
0 komentarze:
Prześlij komentarz