Casarecce alla puttanesca

Drukuj

Makaron z pomidorkami koktajlowymi, czarnymi oliwkami i kaparami przypomni Wam śródziemnomorskie smaki. Jest lekkostrawny, ale przede wszystkim pyszny! Zamiast makaronu casarecce można użyć penne lub spaghetti. Szczególnie polecamy! :)
 
Składniki, 4 porcje:
400 g makaronu casarecce / penne / spaghetti
1,5-2 łyżki soli morskiej
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
3-4 fileciki anchois
800 g pomidorków koktajlowych
15 czarnych oliwek
1 łyżka kaparów
sól morska do smaku
½ łyżeczki cukru
peperoncino / chili
1 łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
parmezan / grana padano (starty na najmniejszych oczkach)

1.     Nastawić wodę na makaron (1 l wody na 100 g makaronu) i wsypać ok. 2 łyżki soli. Woda powinna być dobrze słona.
2.     Cebulę i czosnek pokroić na małą kostkę.
3.     Na patelni rozgrzać oliwę i przysmażyć cebulę na złoty kolor.
4.     Dodać czosnek i anchois.
5.     Pomidorki koktajlowe przekroić na pół (większe na ćwiartki), dodać na patelnię, wymieszać i dusić pod przykryciem ok. 15 min.
6.     W międzyczasie, na wrzącą wodę wrzucić makaron i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
7.     Do sosu dodać pokrojone oliwki, odcedzone kapary (większe można posiekać) i ½ szklanki wody z gotującego się makaronu.
8.     Doprawić do smaku solą, cukrem oraz peperoncino i gotować jeszcze ok. 5 min.
9.     Dodać natkę pietruszki (opcjonalnie).
10.  Makaron odcedzić i wymieszać z połową sosu.
11.  Wyłożyć na talerze, polać go resztą sosu i posypać parmezanem.



0 komentarze:

Prześlij komentarz