Makaron z pomidorkami koktajlowymi, czarnymi oliwkami i
kaparami przypomni Wam śródziemnomorskie smaki. Jest lekkostrawny, ale przede
wszystkim pyszny! Zamiast makaronu casarecce można użyć penne lub spaghetti. Szczególnie
polecamy! :)
Składniki, 4 porcje:
400 g makaronu casarecce /
penne / spaghetti
1,5-2 łyżki soli morskiej
3 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
3-4 fileciki anchois
800 g pomidorków koktajlowych
15 czarnych oliwek
1 łyżka kaparów
sól morska do smaku
½ łyżeczki cukru
peperoncino / chili
1 łyżka posiekanej natki
pietruszki (opcjonalnie)
parmezan / grana padano (starty
na najmniejszych oczkach)
1.
Nastawić wodę na
makaron (1 l wody na 100 g makaronu) i wsypać ok. 2 łyżki soli. Woda powinna
być dobrze słona.
2.
Cebulę i czosnek pokroić
na małą kostkę.
3.
Na patelni rozgrzać
oliwę i przysmażyć cebulę na złoty kolor.
4.
Dodać czosnek i anchois.
5.
Pomidorki
koktajlowe przekroić na pół (większe na ćwiartki), dodać na patelnię, wymieszać
i dusić pod przykryciem ok. 15 min.
6.
W międzyczasie,
na wrzącą wodę wrzucić makaron i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
7.
Do sosu dodać
pokrojone oliwki, odcedzone kapary (większe można posiekać) i ½ szklanki wody z
gotującego się makaronu.
8.
Doprawić do smaku
solą, cukrem oraz peperoncino i gotować jeszcze ok. 5 min.
9.
Dodać natkę
pietruszki (opcjonalnie).
10.
Makaron odcedzić i
wymieszać z połową sosu.
11.
Wyłożyć na
talerze, polać go resztą sosu i posypać parmezanem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz