Spaghetti ze smażoną cukinią

Drukuj

Bardzo prosty i tani sposób na przygotowanie spaghetti. Usmażoną cukinię możecie przechowywać w lodówce przez kilka dni. Później wystarczy wyjąć ją z lodówki kilka godzin wcześniej przed użyciem, aby była w temperaturze pokojowej. Smaczny makaron dla amatorów włoskiej kuchni :)


Składniki, 3 porcje:
4 małe cukinie
100 ml oliwy z oliwek extravergine
3 l wody
1 ½ łyżki soli
270 g spaghetti
peperoncino
6 łyżek startego parmezanu / grana padano

1.    Cukinie pokroić na ½ cm plasterki.
2.    Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć plasterki cukinii na średnim ogniu z obu stron na ciemnobrązowy kolor.
3.    Usmażoną cukinię włożyć do salaterki, posolić i na koniec zalać ją oliwą ze smażenia.
4.    W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie.
5.    Odcedzić makaron, zostawiając ok. 1 szklanki wody (250 ml).
6.    Dodać oliwę ze smażenia, doprawić peperoncino i wymieszać.
7.    Ponakładać na talerze, posypać startym parmezanem, a na wierzchu poukładać plasterki cukinii.



0 komentarze:

Prześlij komentarz