Z samego rana, po nocnym połowie, nasz przyjaciel przyniósł
nam te piękne okazy :) Lekkim i dietetycznym sposobem przygotowania kalmarów
jest ich ugotowanie i doprawienie solą, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny oraz
dodatkiem czosnku. Musicie spróbować!
3 l wody
3 kalmary (ok. 1200 g)
3 szczypty soli
2-3 łyżki oliwy extravergine
1 łyżka posiekanej natki
pietruszki
1 ząbek czosnku
sok z 1 cytryny
1.
Oczyścić kalmary: jedną ręką trzymać tułów, a drugą złapać kalmar zaraz za tułowiem, powyżej
oczu i ciągnąć, aby wyciągnąć wnętrzności. Jeśli nie uda się wyciągnąć ich w całości, włożyć rękę do środka tuby i wyciągnąć
resztę. Wyciągnąć płytkę, która przechodzi wzdłuż tuby. Z głowy wykręcić oczy i otwór gębowy. Błonę ściągnąć w dół, aż do macek (na tyle, ile się da). Ściągnąć błonę z tułowia pocierając ją palcami i przeciągając w górę. Przyciąć płaszcz
znajdujący się przy końcu tuby po obu stronach. Opłukać kalmary pod bieżącą wodą.
2.
Nożyczkami pokroić
tubę w 1 cm krążki, a macki na krótsze 5-6 cm kawałki.
3. Nastawić wodę na
kalmary i wsypać 1 łyżkę soli.
4. Na wrzącą wodę wrzucić kalmary i
gotować je przez 20-30 min.
5.
Odcedzić, włożyć
do salaterki i ostudzić.
6.
Posolić, wlać
oliwę, dodać natkę pietruszki i ząbek czosnku pokrojony na 3 mm plasterki.
7.
Polać sokiem z
cytryny i wymieszać wszystkie składniki.
8.
Wstawić do lodówki,
żeby lekko schłodzić.
9.
Wyjąć z lodówki
na ok. 1 h przed podaniem.
Wygląda pięknie. Muszę kiedyś spróbować
OdpowiedzUsuń