Sałatka z kalmarów

Drukuj

Z samego rana, po nocnym połowie, nasz przyjaciel przyniósł nam te piękne okazy :) Lekkim i dietetycznym sposobem przygotowania kalmarów jest ich ugotowanie i doprawienie solą, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny oraz dodatkiem czosnku. Musicie spróbować!

Składniki, 4 porcje:
3 l wody
3 kalmary (ok. 1200 g)
3 szczypty soli
2-3 łyżki oliwy extravergine
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
sok z 1 cytryny

1.    Oczyścić kalmary: jedną ręką trzymać tułów, a drugą złapać kalmar zaraz za tułowiem, powyżej oczu i ciągnąć, aby wyciągnąć wnętrzności. Jeśli nie uda się wyciągnąć ich w całości, włożyć rękę do środka tuby i wyciągnąć resztę. Wyciągnąć płytkę, która przechodzi wzdłuż tuby. Z głowy wykręcić oczy i otwór gębowy. Błonę ściągnąć w dół, aż do macek (na tyle, ile się da). Ściągnąć błonę z tułowia pocierając ją palcami i przeciągając w górę. Przyciąć płaszcz znajdujący się przy końcu tuby po obu stronach. Opłukać kalmary pod bieżącą wodą.    
2.     Nożyczkami pokroić tubę w 1 cm krążki, a macki na krótsze 5-6 cm kawałki.
3.     Nastawić wodę na kalmary i wsypać 1 łyżkę soli.
4.     Na wrzącą wodę wrzucić kalmary i gotować je przez 20-30 min.
5.     Odcedzić, włożyć do salaterki i ostudzić.
6.     Posolić, wlać oliwę, dodać natkę pietruszki i ząbek czosnku pokrojony na 3 mm plasterki.
7.     Polać sokiem z cytryny i wymieszać wszystkie składniki.
8.     Wstawić do lodówki, żeby lekko schłodzić.
9.    Wyjąć z lodówki na ok. 1 h przed podaniem.



1 komentarze: