Peperonata to typowo włoska potrawa. Podawana jest jako
przystawka do wędlin, serów, a także jako sałatka do mięsnych dań z grilla. Papryka
jest bardzo delikatna, a zarazem mięsista. Jest również słodko-kwaśna i nadaje mięsu
wyjątkowy smak. Warto ją spróbować, bo jest po prostu wyśmienita :) Można ją
przechowywać do tygodnia w lodówce lub zamrozić. Szczególnie polecamy!
Składniki, 4-6 porcji:
1 kg czerwonej papryki
1 duża cebula
4 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
bez skórek
4 szczypty soli morskiej
2 łyżeczki cukru
4 łyżki octu winnego
1.
Rozgrzać
piekarnik do 180°C, ułożyć na blasze cale papryki i piec do miękkości (ok.
45 min).
2.
Cebulę pokroić w
małą kostkę.
3.
W niewysokim
garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę na zloty kolor.
4.
Dodać pomidory i gotować
pod przykryciem przez 15 min.
5.
Doprawić solą i
cukrem i gotować jeszcze przez 5 min bez przykrycia.
6.
Upieczone papryki
ostudzić, usunąć skórki i gniazda nasienne.
7.
Pokroić papryki
w kawałki o wymiarach ok. 3x5 cm i dodać do pomidorów.
8.
Wlać ocet i gotować
na małym ogniu przez 5 min, mieszając od czasu do czasu.
9.
Przełożyć peperonatę
do salaterki, ostudzić i wstawić do lodówki.
10.
Podawać w
temperaturze pokojowej lub lekko schłodzoną.
Wreszcie zrobiłem! Jedna z moich najbardziej ulubionych potraw włoskich. Mógłbym jeść i jeść...
OdpowiedzUsuńSmacznego :))
OdpowiedzUsuń