Pancakes z ricottą

Drukuj

Placuszki na maślance z dodatkiem ricotty są jeszcze bardziej pulchne i smaczne, niż te tradycyjne. Po usmażeniu można je oprószyć waniliowym cukrem pudrem, cynamonem lub polać syropem klonowym.
 
Składniki, 20 sztuk:
255 g mąki pszennej tortowej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
100 g cukru
4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
340 g maślanki / jogurtu naturalnego
1 łyżka cukru waniliowego / 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
200 g sera ricotta
olej roślinny do smażenia
waniliowy cukier puder
2 łyżeczki cynamonu

1.    Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą przesiać do miski.
2.    Dodać cukier, żółtka, maślankę, cukier waniliowy i zmiksować.
3.    Mieszając, dodawać po 1 łyżce ricottę.
4.    Ubić białka na sztywną pianę (ok. 5 min) i delikatnie połączyć łyżką z resztą składników.
5.    Rozgrzać odrobinę oleju na patelni i kłaść po 1 kopiastej łyżce ciasta, formując małe placuszki.
6.    Smażyć na małym ogniu po ok. 4 min z każdej strony.
7.    Usmażone placuszki posypać cukrem pudrem i cynamonem.




0 komentarze:

Prześlij komentarz