Ciasto jogurtowe z morelami i kruszonką

Drukuj

Ciasto jogurtowe ze świeżymi morelami i kruszonką jest pyszne, lekkie i puszyste :) Starta skórka z pomarańczy dodatkowo wzbogaca jego smak. Jest również bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Do odmierzania większości składników służy kubeczek po małym jogurcie. 

Składniki, forma 23x26 cm:
Kruszonka
100 g masła
65 g cukru
100 g mąki pszennej

Ciasto
1 kg świeżych moreli
1 kubeczek jogurtu naturalnego
4 jajka
2 kubeczki cukru
1 kubeczek oleju roślinnego
1 łyżeczka pasty waniliowej
starta skórka z 1 pomarańczy
3 kubeczki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1.    Formę wyłożyć papierem do pieczenia i nastawić piekarnik na 180°C.
2.    Przygotować kruszonkę: przesiać mąkę do miski lub na stolnicę, dodać cukier i masło. Posiekać masło na małe kawałki i rozetrzeć szybko wszystkie składniki w palcach, aż się połączą.
3.    Morele umyć, osuszyć, wypestkować i pokroić w ósemki.
4.    Przelać jogurt naturalny do miseczki i umyć kubeczek (posłuży za miarkę).
5.    Do dużej miski wbić jajka, wsypać cukier i miksować 5 minut.
6.    Dodać jogurt, olej, pastę waniliową i startą na drobnych oczkach skórkę z pomarańczy.
7.    Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio do miski i delikatnie wymieszać łyżką.
8.    Ciasto przelać do formy i na wierzchu poukładać morele.
9.    Posypać kruszonką, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 50 minut (do suchego patyczka).


0 komentarze:

Prześlij komentarz