Caprese

Drukuj

To jedna z najpopularniejszych i najprostszych włoskich sałatek, znanych na całym świecie. Sezon na pomidory trwa, więc postanowiłyśmy Wam o niej przypomnieć. Warto ją sobie zrobić, bo pomidory mają teraz najlepszy smak. 

Składniki, 1 porcja:
1 duży pomidor
szczypta soli morskiej
szczypta oregano
oliwa z oliwek extravergine
1 kulka mozzarelli
kilka listków świeżej bazylii

1.    Pomidor pokroić w 0,5 cm plastry i ułożyć na talerzu.
2.    Posolić, posypać oregano i polać strużką oliwy z oliwek.
3.    Mozzarellę odsączyć z wody i pokroić w 0,5 cm plastry.
4.    Położyć plasterki mozzarelli na plasterkach pomidora, skropić oliwą i udekorować listkami bazylii.


0 komentarze:

Prześlij komentarz