Do posypywania większości makaronów używa się parmezanu.
W tym daniu zastąpiony jest grillowaną bułką tartą. Smak sosu pomidorowego zupełnie
różni się od tego tradycyjnego. Gorąco polecamy :)
Składniki, 4 porcje:
1 duża cebula
3 łyżki oliwy
extravergine
5 filecików anchois
2 puszki pomidorów
bez skórki
sól morska
2 łyżeczki cukru
400 g makaronu
eliche lub świderki
5 łyżek bułki
tartej
1 łyżka oliwy
extravergine
1.
Cebulę pokroić w kostkę.
2.
Rozgrzać oliwę w rondelku, wrzucić cebulę i podsmażyć ją
na złoty kolor.
3.
Dodać anchois i mieszać, aż się rozdrobnią.
4.
Dodać pokrojone pomidory i gotować pod przykryciem 15 min.
5.
Posolić i posłodzić do smaku.
6.
Ugotować makaron w dobrze osolonej wodzie.
7.
Podczas gotowania makaronu na suchą i rozgrzaną patelnię
wsypać bułkę tartą i zrumienić ją, ciągle mieszając.
8.
Pod koniec grillowania wlać oliwę.
9.
Wymieszać makaron z połową sosu i 2 łyżkami grillowanej
bułki tartej.
10. Wyłożyć makaron na talerze, polać go resztą sosu i posypać pozostałą bułką
tartą.
0 komentarze:
Prześlij komentarz