Eliche z anchois i bułką tartą

Drukuj

Do posypywania większości makaronów używa się parmezanu. W tym daniu zastąpiony jest grillowaną bułką tartą. Smak sosu pomidorowego zupełnie różni się od tego tradycyjnego. Gorąco polecamy :)



Składniki, 4 porcje:
1 duża cebula
3 łyżki oliwy extravergine
5 filecików anchois
2 puszki pomidorów bez skórki
sól morska
2 łyżeczki cukru
400 g makaronu eliche lub świderki
5 łyżek bułki tartej
1 łyżka oliwy extravergine

1.     Cebulę pokroić w kostkę.
2.     Rozgrzać oliwę w rondelku, wrzucić cebulę i podsmażyć ją na złoty kolor.
3.     Dodać anchois i mieszać, aż się rozdrobnią.
4.     Dodać pokrojone pomidory i gotować pod przykryciem 15 min.
5.     Posolić i posłodzić do smaku.
6.     Ugotować makaron w dobrze osolonej wodzie.
7.     Podczas gotowania makaronu na suchą i rozgrzaną patelnię wsypać bułkę tartą i zrumienić ją, ciągle mieszając.
8.     Pod koniec grillowania wlać oliwę.
9.     Wymieszać makaron z połową sosu i 2 łyżkami grillowanej bułki tartej.
10.  Wyłożyć makaron na talerze, polać go resztą sosu i posypać pozostałą bułką tartą.



0 komentarze:

Prześlij komentarz