Lasagne

Drukuj

Lasagne do tej potrawy raczej nie trzeba nikogo namawiać. Każdy ją zna, jednak są różne sposoby na jej wykonanie. Niektórzy popełniają błąd, obgotowując wcześniej makaron. Nie należy tego robić, ponieważ ugotuje się on w sosie pomidorowym podczas zapiekania. Poniższy przepis dostałyśmy od naszej sycylijskiej rodziny. Spróbujcie, a nie pożałujecie :)

Składniki, forma 24x34, 8 porcji:
Sos pomidorowy
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
1 mała cebula
1 średnia marchew
2 łodygi selera naciowego
500 g wołowego mięsa mielonego
50 ml czerwonego wytrawnego wina
1 l passaty pomidorowej
sól morska
peperoncino / chili
1 łyżeczka cukru

Beszamel
30 g masła
30 g mąki pszennej
500 ml mleka
sól morska
świeżo starta gałka muszkatołowa

500 g makaronu lasagne
4 kopiaste łyżki parmezanu
2 kulki mozzarelli

1.     Cebulę i marchew pokroić w kostkę, a seler naciowy w 0,5 cm plasterki.
2.     W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić przygotowane warzywa i przysmażać 10 min.
3.     Dodać mięso mielone i smażyć, aż zmieni kolor.
4.     Podlać winem i odparować (ok. 2 min).
5.     Zalać wszystko przecierem pomidorowym, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu 40 min.
6.     Posolić, dodać cukier, peperoncino do smaku i gotować jeszcze 5 min.
7.     Nastawić piekarnik na 220°C.
8.     W osobnym garnuszku rozpuścić masło, wsypać mąkę i smażyć 2 min ciągle mieszając.
9.     Nie przerywając mieszania, zalewać stopniowo mlekiem o temperaturze pokojowej.
10.  Doprowadzić do wrzenia, posolić i dodać gałkę muszkatołową. Sos beszamelowy powinien mieć kremową i lekko zawiesistą konsystencję. W przypadku wystąpienia grudek, przelać sos przez sitko.
11.  W formie rozprowadzić 2 chochle sosu pomidorowego.
12.  Ułożyć pierwszą warstwę makaronu i polać go chochlą sosu pomidorowego, a następnie chochlą beszamelu i posypać 1 łyżką parmezanu.
13.  Ułożyć drugą warstwę lasagne, polać sosami jak powyżej, posypać 1 łyżką parmezanu i poukładać mozzarellę pokrojoną w kostkę.
14.  Przykryć trzecią warstwą makaronu, polać sosami i posypać 1 łyżką parmezanu.
15.  Ułożyć czwartą warstwę jw.
16.  Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 20 min.
17.  Wyjąć z piekarnika, odczekać 10-15 min i dopiero pokroić. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz