Lasagne – do tej potrawy raczej nie trzeba nikogo namawiać. Każdy
ją zna, jednak są różne sposoby na jej wykonanie. Niektórzy popełniają błąd,
obgotowując wcześniej makaron. Nie należy tego robić, ponieważ ugotuje się on w
sosie pomidorowym podczas zapiekania. Poniższy przepis dostałyśmy od naszej
sycylijskiej rodziny. Spróbujcie, a nie pożałujecie :)
Sos pomidorowy
3 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
1 mała cebula
1 średnia marchew
2 łodygi selera naciowego
500 g wołowego mięsa
mielonego
50 ml czerwonego wytrawnego
wina
1 l passaty pomidorowej
sól morska
peperoncino / chili
1 łyżeczka cukru
Beszamel
30 g masła
30 g mąki pszennej
500 ml mleka
sól morska
świeżo starta gałka muszkatołowa
500 g makaronu lasagne
4 kopiaste łyżki parmezanu
2 kulki mozzarelli
1.
Cebulę i marchew pokroić
w kostkę, a seler naciowy w 0,5 cm plasterki.
2.
W dużym garnku rozgrzać
oliwę, wrzucić przygotowane warzywa i przysmażać 10 min.
3.
Dodać mięso mielone
i smażyć, aż zmieni kolor.
4.
Podlać winem i odparować
(ok. 2 min).
5.
Zalać wszystko
przecierem pomidorowym, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu 40 min.
6.
Posolić, dodać
cukier, peperoncino do smaku i gotować jeszcze 5 min.
7.
Nastawić
piekarnik na 220°C.
8.
W osobnym
garnuszku rozpuścić masło, wsypać mąkę i smażyć 2 min ciągle mieszając.
9.
Nie przerywając
mieszania, zalewać stopniowo mlekiem o temperaturze pokojowej.
10.
Doprowadzić do
wrzenia, posolić i dodać gałkę muszkatołową. Sos beszamelowy powinien mieć
kremową i lekko zawiesistą konsystencję. W przypadku wystąpienia grudek,
przelać sos przez sitko.
11.
W formie
rozprowadzić 2 chochle sosu pomidorowego.
12.
Ułożyć pierwszą
warstwę makaronu i polać go chochlą sosu pomidorowego, a następnie chochlą beszamelu
i posypać 1 łyżką parmezanu.
13.
Ułożyć drugą
warstwę lasagne, polać sosami jak powyżej, posypać 1 łyżką parmezanu i poukładać
mozzarellę pokrojoną w kostkę.
14.
Przykryć trzecią
warstwą makaronu, polać sosami i posypać 1 łyżką parmezanu.
15.
Ułożyć czwartą
warstwę jw.
16.
Wstawić do
piekarnika i zapiekać przez 20 min.
0 komentarze:
Prześlij komentarz