Tiramisù

Drukuj

To jeden z najsłynniejszych włoskich deserów. Jego aksamitna konsystencja i smak espresso na pewno urzekł już niejednego z Was. Dziś przedstawiamy jego tradycyjną wersję.
 
Składniki, forma 21x29 cm:
400 g biszkoptów savoiardi
250 ml kawy z ekspresu
200 ml kawy espresso
4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
4 łyżki cukru
500 g sera mascarpone
2 łyżki gorzkiego kakao

1.    Zaparzyć kawę w obydwu ekspresach.
2.    Zmieszać obie kawy, ostudzić i przelać do salaterki (kawę można delikatnie posłodzić).
3.    Żółtka z 2 łyżkami cukru utrzeć na białą i puszystą masę (ok. 8 min).
4.    Dodać mascarpone i szybko zmiksować, tylko do połączenia się składników.
5.    Białka ubić na sztywną pianę (ok. 3 min), dodać 2 łyżki cukru i miksować jeszcze 2 min.
6.    Biszkopty moczyć w kawie po 1 sekundzie z każdej strony i ułożyć 1 warstwę na spodzie formy.
7.    Połowę kremu wyłożyć na biszkopty.
8.    Ułożyć drugą warstwę namoczonych biszkoptów i przykryć resztą kremu.
9.    Wierzch posypać gorzkim kakao i wstawić do lodówki na kilka godzin.


0 komentarze:

Prześlij komentarz