To jeden z najsłynniejszych włoskich deserów. Jego
aksamitna konsystencja i smak espresso na pewno urzekł już niejednego z Was.
Dziś przedstawiamy jego tradycyjną wersję.
Składniki, forma 21x29 cm:
400 g biszkoptów savoiardi
250 ml kawy z ekspresu
200 ml kawy espresso
4 jajka (oddzielnie białka i
żółtka)
4 łyżki cukru
500 g sera mascarpone
2 łyżki gorzkiego kakao
1.
Zaparzyć kawę w
obydwu ekspresach.
2.
Zmieszać obie
kawy, ostudzić i przelać do salaterki (kawę można delikatnie posłodzić).
3.
Żółtka z 2
łyżkami cukru utrzeć na białą i puszystą masę (ok. 8 min).
4.
Dodać mascarpone
i szybko zmiksować, tylko do połączenia się składników.
5.
Białka ubić na
sztywną pianę (ok. 3 min), dodać 2 łyżki cukru i miksować jeszcze 2 min.
6.
Biszkopty moczyć w
kawie po 1 sekundzie z każdej strony i ułożyć 1 warstwę na spodzie formy.
7.
Połowę kremu wyłożyć
na biszkopty.
8.
Ułożyć drugą
warstwę namoczonych biszkoptów i przykryć resztą kremu.
0 komentarze:
Prześlij komentarz