Melon w szynce parmeńskiej

Drukuj

Melon zawijany w szynce parmeńskiej to klasyczna, włoska przystawka. Z jednego melona wyjdzie, aż 12 porcji. To bardzo prosta, szybka w przygotowaniu i smaczna zakąska. Jeżeli nie dostaniecie szynki parmeńskiej (prosciutto crudo) możecie ewentualnie użyć szynki szwarcwaldzkiej, jednak smak już nie będzie ten sam.

Składniki, 6 porcji:
½ żółtego melona / zielonego melona
200 g szynki parmeńskiej

1.    Melon przeciąć wzdłuż na pół i łyżką usunąć pestki.
2.    Przekroić połowę melona wzdłuż na pół i każdą połówkę pokroić wzdłuż na trzy takie same części.
3.    Każdy kawałek obrać ze skórki i owinąć dookoła dwoma plasterkami szynki parmeńskiej.


0 komentarze:

Prześlij komentarz