Pyszne racuszki drożdżowe, to jeden ze smaków naszego
dzieciństwa. Zawsze robiła je nam nasza mama w pochmurne
dni na poprawienie humoru. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe :)
Składniki, 12 sztuk:
250 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
185 ml letniego mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki
1 jajko
2 łyżki cukru
1 mała łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1 łyżka oliwy z oliwek extravergine
1 duże jabłko
½ cytryny
70 ml oleju roślinnego
2 łyżki cukru pudru waniliowego
1.
Mąkę przesiać do miski.
2.
Drożdże rozpuścić
w letnim mleku, dodać łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawić w ciepłe miejsce na
10 min.
3.
Jajko utrzeć z
cukrem na puszystą masę (ok. 5 min).
4.
Do mąki przelać
spienione drożdże i wymieszać.
5.
Dodać jajko,
cukier, cynamon, sól, oliwę i miksować hakiem miksera przez 5 min.
6.
Odstawić na 30
min do wyrośnięcia.
7.
Jabłko obrać, pokroić
w ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny.
8.
Na patelni rozgrzać
olej i kłaść łyżką wyrośnięte ciasto.
9.
Powciskać po
kilka plasterków jabłka w każdy placuszek i smażyć z obu stron na złotopomarańczowy
kolor.
10.
Po lekkim
ostygnięciu, posypać waniliowym cukrem pudrem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz