Racuchy drożdżowe z jabłkami i cynamonem

Drukuj

Pyszne racuszki drożdżowe, to jeden ze smaków naszego dzieciństwa. Zawsze robiła je nam nasza mama w pochmurne dni na poprawienie humoru. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe :)





Składniki, 12 sztuk:
250 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
185 ml letniego mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki
1 jajko
2 łyżki cukru
1 mała łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1 łyżka oliwy z oliwek extravergine
1 duże jabłko
½ cytryny
70 ml oleju roślinnego
2 łyżki cukru pudru waniliowego

1.     Mąkę przesiać do miski.
2.     Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 10 min.
3.     Jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę (ok. 5 min).
4.     Do mąki przelać spienione drożdże i wymieszać.
5.     Dodać jajko, cukier, cynamon, sól, oliwę i miksować hakiem miksera przez 5 min.
6.     Odstawić na 30 min do wyrośnięcia.
7.     Jabłko obrać, pokroić w ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny.
8.     Na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżką wyrośnięte ciasto.
9.     Powciskać po kilka plasterków jabłka w każdy placuszek i smażyć z obu stron na złotopomarańczowy kolor.
10.  Po lekkim ostygnięciu, posypać waniliowym cukrem pudrem.



0 komentarze:

Prześlij komentarz