Na nasz pierwszy post zasłużyło pyszne Sernikobrownie z
malinami dla miłośników czekolady i sera. Przepis zaczerpnęłyśmy ze strony
Nigelli Lawson i trochę go zmodyfikowałyśmy. W temperaturze pokojowej sernik wprost
rozpływa się w ustach. Powstał w podziękowaniu dla Tomka, bez którego BAiKA w
Kuchni nie wyglądałaby tak, jak ją sobie wyobraziłyśmy. Dziękujemy :), a Wam
życzymy smacznego!
Składniki, tortownica 24-26 cm:
Brownie
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
175 g cukru pudru
3 jajka
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii
Masa serowa
500 g sera twarogowego
(trzykrotnie zmielonego)
125 g cukru pudru
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii / cukier wanilinowy / nasionka z ½ laski wanilii
250 g malin
1.
Tortownicę
wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
2.
Piekarnik
nastawić na 170°C.
3.
Rozpuścić
czekoladę w kąpieli wodnej: ustawić miskę z połamaną czekoladą na mniejszym
garnuszku z lekko gotującą się wodą. Miska nie powinna stykać się z wodą, bo
czekolada może się zważyć.
4.
Miskę z
rozpuszczoną czekoladą można włożyć do garnuszka z zimną wodą, żeby czekolada
szybciej się wystudziła.
5.
Masło i cukier
puder zmiksować na puszystą masę (ok. 7-8 min).
6.
Ciągle miksując,
wbijać kolejno 3 jajka w 3 minutowych odstępach czasu.
7.
Wlać ostudzoną
czekoladę i zmiksować.
8.
Przesiać mąkę
bezpośrednio do masy, dodać ekstrakt z wanilii i szybko zmiksować (tylko do
połączenia się składników).
9.
W osobnej misce
zmiksować na gładką masę ser, cukier puder, jajka i ekstrakt z wanilii. W
przypadku wystąpienia grudek, przelać masę przez sitko.
10.
Do tortownicy
wyłożyć ¾ masy czekoladowej, a na nią wylać masę serową.
11.
Na masę serową
wyłożyć resztę masy czekoladowej.
12.
Na wierzchu delikatnie
powciskać maliny, zostawiając kilka do dekoracji.
13.
Piec przez 1 h i
studzić przez 30 min w uchylonym piekarniku.
0 komentarze:
Prześlij komentarz