Sernikobrownie z malinami

Drukuj

Na nasz pierwszy post zasłużyło pyszne Sernikobrownie z malinami dla miłośników czekolady i sera. Przepis zaczerpnęłyśmy ze strony Nigelli Lawson i trochę go zmodyfikowałyśmy. W temperaturze pokojowej sernik wprost rozpływa się w ustach. Powstał w podziękowaniu dla Tomka, bez którego BAiKA w Kuchni nie wyglądałaby tak, jak ją sobie wyobraziłyśmy. Dziękujemy :), a Wam życzymy smacznego!

Składniki, tortownica 24-26 cm:
Brownie
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
175 g cukru pudru
3 jajka
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Masa serowa
500 g sera twarogowego (trzykrotnie zmielonego)
125 g cukru pudru
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii / cukier wanilinowy / nasionka z ½ laski wanilii

250 g malin

1.     Tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
2.     Piekarnik nastawić na 170°C.
3.     Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej: ustawić miskę z połamaną czekoladą na mniejszym garnuszku z lekko gotującą się wodą. Miska nie powinna stykać się z wodą, bo czekolada może się zważyć.
4.     Miskę z rozpuszczoną czekoladą można włożyć do garnuszka z zimną wodą, żeby czekolada szybciej się wystudziła.
5.     Masło i cukier puder zmiksować na puszystą masę (ok. 7-8 min).
6.     Ciągle miksując, wbijać kolejno 3 jajka w 3 minutowych odstępach czasu.
7.     Wlać ostudzoną czekoladę i zmiksować.
8.     Przesiać mąkę bezpośrednio do masy, dodać ekstrakt z wanilii i szybko zmiksować (tylko do połączenia się składników).
9.     W osobnej misce zmiksować na gładką masę ser, cukier puder, jajka i ekstrakt z wanilii. W przypadku wystąpienia grudek, przelać masę przez sitko.
10.  Do tortownicy wyłożyć ¾ masy czekoladowej, a na nią wylać masę serową.
11.  Na masę serową wyłożyć resztę masy czekoladowej.
12.  Na wierzchu delikatnie powciskać maliny, zostawiając kilka do dekoracji.
13.  Piec przez 1 h i studzić przez 30 min w uchylonym piekarniku.


0 komentarze:

Prześlij komentarz