Kotlety z bakłażanów

Drukuj

Szybki i smaczny obiad nie tylko dla wegetarian. Kotlety z bakłażanów dobrze smakują z sałatą w sosie winegret i świeżą bagietką :)

Składniki, 2 porcje:
Kotlety
1 duży bakłażan (ok.10 plastrów)
2 szczypty soli
1 jajko
6 łyżek bułki tartej
3 szczypty soli morskiej
1 płaska łyżka posiekanej natki pietruszki
2 płaskie łyżki startego parmezanu / grana padano
100 ml oliwy z oliwek extravergine

Surówka z sosem winegret
½ sałaty
2 szczypty soli morskiej
2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
1 ½ łyżki octu winnego

bagietka

1.    Bakłażan pokroić na 1 cm okrągłe plastry, posolić i odstawić na 30 min.
2.    Jajko roztrzepać w głębokim talerzu.
3.    Bułkę tartą wysypać na płaski talerz, wymieszać z solą, natką pietruszki i parmezanem.
4.    Każdy plaster bakłażana zamoczyć w jajku z obu stron i obtoczyć w bułce tartej.
5.    Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć bakłażany na średnim ogniu z obu stron, a następnie odsączyć na papierowych ręcznikach.
6.    W międzyczasie poszarpać sałatę na kawałki i włożyć do miski.
7.    Doprawić solą, oliwą z oliwek, octem winnym i wymieszać.
8.    Podawać ze świeżą bagietką.



0 komentarze:

Prześlij komentarz