Szybki i smaczny obiad nie tylko dla wegetarian. Kotlety
z bakłażanów dobrze smakują z sałatą w sosie winegret i świeżą bagietką :)
Kotlety
1 duży bakłażan (ok.10 plastrów)
2 szczypty soli
1 jajko
6 łyżek bułki tartej
3 szczypty soli morskiej
1 płaska łyżka posiekanej
natki pietruszki
2 płaskie łyżki startego
parmezanu / grana padano
100 ml oliwy z oliwek
extravergine
Surówka z sosem winegret
½ sałaty
2 szczypty soli morskiej
2 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
1 ½ łyżki octu winnego
bagietka
1.
Bakłażan pokroić na
1 cm okrągłe plastry, posolić i odstawić na 30 min.
2.
Jajko roztrzepać
w głębokim talerzu.
3.
Bułkę tartą wysypać
na płaski talerz, wymieszać z solą, natką pietruszki i parmezanem.
4.
Każdy plaster bakłażana
zamoczyć w jajku z obu stron i obtoczyć w bułce tartej.
5.
Na patelni rozgrzać
oliwę, smażyć bakłażany na średnim ogniu z obu stron, a następnie odsączyć na
papierowych ręcznikach.
6.
W międzyczasie poszarpać
sałatę na kawałki i włożyć do miski.
7.
Doprawić solą,
oliwą z oliwek, octem winnym i wymieszać.
8.
Podawać ze świeżą
bagietką.
0 komentarze:
Prześlij komentarz